На Київщині після окупації відкрився зоопарк "XII Місяців"

На Київщині після окупації відкрився зоопарк "XII Місяців".

На Київщині після окупації відкрився зоопарк "XII Місяців". Фото: veloviva.com.ua

Події
15 травня 2022 19:11

Зоопарк "XII Місяців", розташований у Київській області, відкрився вчора, 14 травня, для відвідувачів після того, як місяць пробув в окупації.

Співробітникам зоопарку вдалося зберегти майже всіх тварин, хоча постачання їжі не було і локація постійно перебувала під обстрілами. Російські солдати ночували в офісній будівлі на території зоопарку, розгромили його, також поряд встановили блокпост із танком, розповів власник зоопарку Михайло Пінчук.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Так, звіринець виявився відрізаним від світу. Там не було ні світла, ні газу, ні їжі. Вибухи лунали кожні три секунди. Зоопарк був насправді посеред лінії вогню.

Тварин вдалося врятувати завдяки зусиллям кількох співробітників - вони залишилися з вихованцями. Їх було близько десяти людей. Вони жили у жирафнику, оскільки там було тепліше, постійно працювали та робили все, щоб три сотні звірів дочекалися визволення.

- Звикаєш до пострілів, вибухів, літаків. Це все звикає. Страшно було, коли ти бачив перед цим велику гору моркви, наприклад, якою ми годували навіть приматів, і коли ти приходиш, а там дві моркви лишаються. Це було страшно, – розповіла ветеринар Аліна.

І працівники, і вихованці вже перебувають у безпеці. Щойно локацію звільнили від окупантів, до зоопарку одразу ж привезли провізію та почали відгодовувати вихованців. Наприклад, місцевий лев до повномасштабного вторгнення їв по 7 кілограмів м'яса на день, а через окупацію його годували раз на чотири дні всього по 4 кілограми продуктів, які можна було знайти.

Зоопарк уже готується до відкриття. Власник локації впевнений, що вдруге їх вже не застануть раптово – на цей випадок уже зібрали стратегічний запас їжі, скрізь встановлюють котли, щоб користуватися ними, якщо знову пропаде газ.

Проте чи всі тварини змогли дожити до мирного часу. У багатьох траплялися інсульти, тварини лякалися гучних звуків. Тигр Шерхан після початку бойових дій здригався від кожного шереху, гуркоту, постійно присідав і дивився вгору. Хижак погано їв перші один-два тижні і досі боїться галасу.

Більшість тварин все ж таки вже відновлюються від стресу і радіють людям. Пінчук просить відвідувати зоопарк, адже зібрані кошти від продажу квитків ідуть на закупівлю продовольства. Нині це єдине джерело доходу.

При цьому він знає, що дістатися зоопарку зараз важко, зокрема й через відсутність бензину.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах