З 21 травня банки зможуть продавати валюту за вільним ринковим курсом

З 21 травня банки зможуть продавати валюту за вільним ринковим курсом.

З 21 травня банки зможуть продавати валюту за вільним ринковим курсом. Фото: imago/zumapress

Події
20 травня 2022 20:15

Національний банк України своєю постановою №102 скасував обмеження у 10% від курсу НБУ та лібералізував готівковий курс іноземних валют. Вже із завтрашнього дня банки та інші небанківські фінансові установи зможуть продавати валюту (долар, євро та ін.) за вільним ринковим курсом, без жодних обмежень.

Нагадаємо, на початку війни НБУ зафіксував курс долара на рівні 29,25 гривні. У березні продаж валюти був взагалі заборонений, а з 14 квітня банки мали продавати валюту з націнкою не вище 10% від курсу НБУ. Якийсь час це правило дiяло, проте згодом багато обмінних пунктів почали виставляти курс, який сильно відрізняється від дозволеного - до 35-36 гривень за долар і навіть вище.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тепер обмежень на курс купівлі та продажу валюти немає (з 21 травня), і високі, порівняно з курсом НБУ, курси купівлі та продажу валют з'являться не лише в обмінниках, а й у банках.

Зроблено це, як заявляють у НБУ, зокрема, для зменшення обсягу нелегальних операцій.

Ще один захід від НБУ стосується українців, які перебувають за кордоном. Тепер за українською картою за кордоном можна буде знімати за місяць валюти не більше, ніж на суму 50 тисяч гривень (раніше дозволялося 100 тисяч гривень). При цьому оплачувати товари та послуги карткою за кордоном можна без обмежень. У самій Україні із банкоматів можна знімати до 100 тисяч гривень на добу.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах