Армія РФ використала у Київській області бомби, заборонені міжнародними договорами

Армія РФ використала у Київській області бомби, заборонені міжнародними договорами.

Армія РФ використала у Київській області бомби, заборонені міжнародними договорами. Фото: www.theguardian.com

Події
25 травня 2022 15:58

Російські окупанти використовували у Київській області зброю, заборонену міжнародними договорами. Зокрема стало відомо, що 1 березня літак військ РФ скинув на Бородянку кілька 250-кілограмових фугасних бомб радянських часів. Це були потужні бомби ФАБ-250, призначені для ураження військових об'єктів, таких як ворожі укріплення та доти. Однак у цьому містечку під Києвом із населенням 13 000 осіб таких споруд не було.

Про цей військовий злочин РФ написало видання The Guardian.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Військовим злочином називають порушення законів війни, які встановлені Гаагськими конвенціями 1899 та 1907 років та Женевськими конвенціями 1949 року. Використання забороненої зброї також належить до переліку цих домовленостей.

Проте з початку повномасштабного вторгнення військ в Україну РФ часто скидала бомби, які використовувати у війні не можна, наприклад, ФАБ-250. Декілька цих бомб впало як мінімум на п'ять житлових будинків у Бородянці, розколовши їх на дві частини. Під завалами було знайдено десятки тіл місцевих жителів, що є ще одним порушенням – умисне вбивство мирних громадян.

Що таке ФАБ-250?

ФАБ-250 – це дуже неточна бомба, яку скидають із бомбардувальника. Її часто використовували військові Радянського Союзу у війні в Афганістані та Росія в Сирії. За своєю конструкцією ця бомба призначена для використання проти наземних військових укріплень. Однак у містах Київської області таких будівель не було, а незалежні експерти зі зброї довели, що на житлові будинки та цивільну інфраструктуру було скинуто саме ФАБ-250.

Армія РФ використала у Київській області бомби, заборонені міжнародними договорами.Армія РФ використала у Київській області бомби, заборонені міжнародними договорами. Фото: скріншот

Цю бомбу російські військові використали проти міст Київської області, таких як Буча, Гостомель та Бородянка. Як пише The Guardian, щонайменше вісім будівель у містах на півночі області було зруйновано цими потужними некерованими бомбами, внаслідок чого загинули сотні людей.

Слідство встановило, що будинки у Бородянці, на які були скинуті ці бомби, мають руйнування, дуже схожі на руйнування будівель у Алеппо (Сирія).

Армія РФ використала у Київській області бомби, заборонені міжнародними договорами.Армія РФ використала у Київській області бомби, заборонені міжнародними договорами. Фото: www.theguardian.com

Окрім цього, росіяни активно використовують на війні заборонені касетні боєприпаси. Журналісти Bellingcat, які займаються розслідуваннями військових злочинів в Україні, вивчили деякі фотографії, зібрані The Guardian, та підтвердили наявність слідів використання касетних боєприпасів у містах та селах, окупованих російськими військовими в Україні. Зокрема, на Київщині окупанти використали касетну авіабомбу РБК-500 із бойовими елементами ПТАБ-1М.

Армія РФ використала у Київській області бомби, заборонені міжнародними договорами.Армія РФ використала у Київській області бомби, заборонені міжнародними договорами. Фото: www.theguardian.com

The Guardian виявив російську касетну ракету біля хутора у Гостомелі. Судмедексперти в районах на північ від Києва підтвердили The Guardian, що вони виявили фрагменти касетних боєприпасів, що застрягли у тілах, які були знайдені у цьому районі. Висновки судмедекспертів будуть передані до Гааги, де найближчими місяцями можуть бути офіційно оформлені звинувачення у військових злочинах, скоєних Росією.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що в Бучі окупанти використовували флешети – металеві дротики часів Першої світової війни. Вони перебували у снарядах, якими у місті бомбили житлові будинки. Зазначимо, що в Україні такі снаряди не використовуються, це підтвердили у прес-службі Сухопутних військ України.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах