Дефіциту солі в Україні не буде, але варто готуватись до її подорожчання

Дефіциту солі в Україні не буде, але варто готуватись до її подорожчання.

Дефіциту солі в Україні не буде, але варто готуватись до її подорожчання. Фото: unsplash.com

Події
26 травня 2022 14:05

Через бойові дії на Донбасі було повністю зупинено роботу найбільшого виробника солі в Україні "Артемсоль". Виробництво знаходиться у місті Соледар Донецької області. На тлі цих новин жителі країни почали розкуповувати пачки солі з полиць магазинів. Проте дефіцит цього продукту Україні не загрожує, причому варто готуватися до подорожчання його вартості.

"Азовсталь" постійно перебуває під обстрілами російських військ. Снаряди потрапляли в рудники і склад, також обстрілюється залізнична станція, через яку зазвичай вивозили сіль.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як пише Forbes, магазини та виробники продовольства підготувалися до потенційної кризи.

Зокрема, в мережі маркетів "АТБ" закуповуватимуть імпортну сіль, але через складну логістику ціна на неї буде дорожчою за звичну українському споживачеві. Доставлятимуть її через материкову частину Європи, адже морські порти у нас заблоковані.

У компанії Fozzy Group, куди входять супермаркети "Сільпо" та "Фора" також давно підготувалися. Ще з початку квітня вони почали купувати продукцію у Дрогобицького солевиварювального заводу, а зараз доповнять асортимент імпортною сіллю.

У виробників консервації та приправ "Торчин" є кілька постачальників, крім "Артемсолі", тож на їх товари зупинка роботи цього підприємства не вплине. Така сама ситуація і з Ніжинським консервним заводом.

Зазначимо, що Дрогобицький сольовий завод більш дрібне підприємство, яке виробляє 360 тонн солі на рік. Для порівняння: 2020-го року "Артемсоль" виробила 1,2 мільйона тонн солі. У Дрогобичі планують збільшити виробництво на 25 тонн на місяць, але все одно не допоможе повністю задовольнити попит в Україні.

Переробники м'яса теж можуть не мати особливих проблем через зупинку "Артемсолі", заявив Олег Баран, голова компанії "Барком". Для своєї продукції вони використовують імпортну сіль із необхідними консервантами, чого не було у продукті "Артемсолі".

З труднощами зіштовхнуться виробники м'яса, які використовують сіль для вигодовування свиней. Олег зазначив, що його компанія має деякі запаси на один-два місяці, але зараз вони вже шукають нових постачальників у Литві, Чехії та Польщі. Хоча необхідний продукт у них і є, ціна на нього вдвічі більша за українську.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах