Що означає статус кандидата на вступ в ЄС для України

Що означає статус кандидата на вступ до ЄС для України?

Що означає статус кандидата на вступ до ЄС для України? Фото: Shutterstock.com

Події
24 червня 2022 11:16

У четвер, 23 червня, на саміті країн Європейського Союзу в Брюсселі лідери 27 країн ухвалили офіційне рішення та надали Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Також цей статус надали Молдові. Україна має провести багато реформ та виконати вимоги Союзу, але навіть статус кандидата надає багато для нашої країни.

Важливим є те, що статус кандидата відкриває для України початок переговорів про членство в ЄС. Під час переговорів Союз передасть список реформ у 35 сферах із конкретними термінами, у які потрібно буде все виконати. Також як кандидати на вступ до ЄС ми можемо розраховувати на додаткову фінансову допомогу від Європи (pre accession assistance (IRA)), яка передбачена для кандидатів та потенційних кандидатів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Повідомляється, що статус кандидата дозволить Україні довести рівень життя, благополуччя та правового захисту до рівня ЄС.

Інвестиції в Україну члени ЄС розглядатимуть як інвестиції в зміцнення та зростання Союзу, тому з'явиться можливість отримувати більшу фінансову допомогу з Європи. Також Україна зможе інтегруватися до ринків ЄС, з'являться можливості підписання окремих секторальних угод.

Що означає кандидатство у ЄС для України?

Як повідомив у своєму зверненні президент України Володимир Зеленський, статут кандидата у ЄС – це новий том в історії європейської інтеграції України.

Більшість країн, що вже входять до Союзу, проходили етап кандидатства. Для України це дає новий статус та імідж, адже Україна – це майбутній рівний партнер для щонайменше 27 країн ЄС.

Також, за словами Зеленського, той факт, що Європа визнала нашу країну членом на вступ до Союзу, дає потужний політичний меседж. Це означає, що ЄС визнає здобутки України у становленні зрілого демократичного європейського суспільства.

Окрім цього статус кандидата – це висока оцінка ринкових перетворень, завдяки яким ми інтегрувалися в економіку ЄС в енергетиці, цифровій сфері, митниці та інших ключових галузях. Це доступ України до нових програм фінансової підтримки ЄС, інвестицій, проектів, робочих місць та підтримки повоєнного відновлення.

Після набуття цього важливого статусу Україна зможе приєднуватися до роботи окремих органів та нових програм ЄС, доступ до яких обмежений для третіх країн.

Тепер Україна продовжуватиме змінювати законодавство, згідно з нормами та правилами ЄС. Уряд розробить відповідну дорожню картку за рекомендаціями Єврокомісії.

Що означає статус кандидата на вступ в ЄС для України фото 1Що означає статус кандидата на вступ в ЄС для України фото 1

Що Україна має зробити для повноцінного вступу в ЄС?

Від кандидатства до повноцінного вступу до ЄС Україна має запровадити багато проєвропейських реформ.

Зокрема, наша країна далі працюватиме над тим, щоб відповідати Копенгагенським критеріям: посиленням конституційних здібностей та забезпеченням демократії та верховенства права. Тобто Україна має провести низку реформ, наприклад у судовій справі та боротьбі з корупцією. Деякі їх будуть проведені ще під час війни.

Скільки часу може пройти від кандидатства до вступу в ЄС?

Шлях України до вступу до ЄС залежить від того, наскільки швидко та якісно буде проведено ці реформи. Союз оцінюватиме прогрес України та прийматиме наступні рішення щодо нашої інтеграції. Точного часу для цього немає, у кожній країні було по-різному. Наприклад, Болгарія, Румунія та Хорватія були кандидатами на вступ до ЄС від 10 до 12 років. Словенія змогла приєднатися до Союзу вже через 5 років після набуття статусу кандидата. А Австрії, Фінляндії та Швеції знадобилося лише два роки.

А ось Туреччина ще у 1999 році стала кандидатом на членство в ЄС, проте досі не може стати повноцінним членом Союзу через проблеми у сфері прав людини.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах