В Україні продовжили термін обміну монет дрібних номіналів

В Україні продовжили термін обміну монет дрібних номіналів.

В Україні продовжили термін обміну монет дрібних номіналів. Фото: obmin.ua

Події
20 липня 2022 11:07

Українці ще можуть обміняти монети, які більше не вживаються. Національний банк вирішив на рік продовжити термін обміну розмінних монет номіналами 1, 2 та 5 копійок.

Зробити це можна безкоштовно у підрозділах Нацбанку та в деяких українських банках. Монети, які перестали бути платіжним засобом, можна обміняти без обмежень на готівку, яка перебуває в обігу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Остаточний термін обміну недіючих монет продовжено до 30 вересня 2023 року.

Як зазначають у Національному банку, таке рішення пов’язане із дією воєнного стану в Україні. Через те, що багато українців наразі перебуває за межами свого постійного місця проживання, темпи обміну монет впали. Упродовж березня-червня 2022 року українці обміняли лише 665 тисяч штук монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, а це вп’ятеро менше, ніж за аналогічний період у минулому році. 

Так як термін обміну продовжено, то громадяни матимуть більше часу для обміну монет, які вийшли із вжитку. Монети дрібних номіналів можна обміняти на монети та банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу,  у сумах, кратних 10 копійкам, у таких банках:

  • АТ "Ощадбанк";
  • АТ КБ "ПриватБанк";
  • АТ "Райффайзен Банк ";
  • АТ "ПУМБ".

Зазначимо, що з початку вилучення монет дрібних номіналів (1, 2, 5 копійок) з обігу, здійснено обмін майже 48 мільонів штук. Наразі в обігу ще залишається майже 5,7 мільярдів штук таких монет. Як показує досвід інших країн, найбільші обсяги вилучення монет припадають на останні два місяці до закінчення строку обміну.

Рішення про вилучення монет 1, 2 та 5 копійок з обігу – це частина комплексного рішення з оптимізації номінального ряду банкнот та монет гривні. Це сприятиме підвищенню захисту і якості грошей та зробить готівкові розрахунки комфортними й простішими. Монети дрібного номіналу в Україні не використовуються з 2019 року.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що влада узгодила з Національним банком списання боргів по кредитам за нерухомість, яка була втрачена через бойові дії. Законопроект має всі шанси на прийняття у найближчому майбутньому.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах