Чи потрібно вимикати геолокацію на телефоні на час війни

Чи потрібно вимикати геолокацію на телефоні на час війни.

Чи потрібно вимикати геолокацію на телефоні на час війни. Фото: Vgorode

Події
21 липня 2022 09:29

На початку повномасштабної війни в Україні з'явилася інформація, що за допомогою геолокації на наших мобільних телефонах російська армія може коригувати вогонь. Ця інформація не відповідає дійсності, проте українці мають знати деякі правила користування інтернетом під час війни, адже ворог слідкує за нами у кіберпросторі.

Багато хто говорить, що країна-агресор використовує для злочинних дій телефони українців. Вона може визначати найбільш людні місця, побачивши їхню геолокацію. У Держспецзв'язку поянили, що ввімкнена функція геолокації на смартфоні насправді не несе загрози. А от позначки місць в соціальних мережах можуть використовуватися ворогом для нанесення ударів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Одразу варто зазначити, що у росіян немає таких технологій, які могли б визначати місцезнаходження телефону за геолокацією.

Ця функція є корисною для людей, щодна нею користуються тисячі українців, коли використовують онлайн-картами та прокладають маршрут. На багатьох телефонах геолокація працює як "маячок" для пошуку пристрою у разі його зникнення. Тобто вимкнути цю функцію до закінчення війни вийде не у всіх.

Фахівці переконують, що цього робити і не потрібно. Проте українцям радять звернути увагу на певні моменти щодо геолокації, особливо якщо людина перебуває у тимчасово окупованих регіонах України або поблизу зони активних бойових дій.

  • Під час війни не варто поширювати в інтернеті власні фото та відео із позначкою вашої геолокації, адже за ними можна вирахувати ваше місцеперебування. У деяких випадках це може бути небезпечно. А викладати у відкритий доступ фотографії з геолокацією українських військових і техніки взагалі категорично заборонено. За це може бути передбачений штраф.
  • За необхідності рекомендують контролювати визначення геолокації при публікації постів у соцмережах.
  • Щоразу, коли хочете “зникнути” так, щоб ніхто не дізнався ваше місцезнаходження, вмикайте "режим польоту" або взагалі не беріть смартфон із собою. 
  • Слідкуйте за запитом на доступ до вашої геолокації під час завантаженні мобільних додатків на смартфон. Якщо ви вважаєте, що це недоцільно, забороніть його. 

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що СБУ запобігла витоку важливої інформації через даркнет. Правоохоронці викрили угруповання, яке публікувало дані щодо оборонних підприємств і спеціалізованих установ сфери зв’язку та захисту інформації. Усі сайти, якими керували злочинці було заблоковано.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах