Запорізька АЕС вперше в історії виявилася відключеною від електрики: що відбувається

Запорізька АЕС вперше в історії виявилася відключеною від електрики: що відбувається.

Запорізька АЕС вперше в історії виявилася відключеною від електрики: що відбувається. Фото: npp.zp.ua

Події
25 серпня 2022 16:51

Сьогодні, 25 серпня, Запорізьку АЕС вперше в своїй історії повністю відключено від енергомережі через дії російських окупантів.

- Потреби АЕС в електроживленні наразі забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС. Зауважень до роботи автоматики і систем безпеки наразі немає. Тривають пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі, – повідомили в ДП "НАЕК "Енергоатом". 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

В "Енергоатомі" уточнили, що пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поряд з АЕС, 25 серпня двічі призвели до відключення останньої (четвертої) лінії зв'язку ЗАЕС з енергосистемою України. Три інші лінії зв'язку російські окупанти пошкодили своїми обстрілами. Через це два працюючі енергоблоки станції відключилися від мережі.

Читайте також:

Наслідком нинішньої надзвичайної події стало відключення двох працюючих енергоблоків атомної станції від мережі.

- Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції, – заявили в "Енергоатомі".

Мер Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що радіаційний фон в Енергодарі знаходиться в межах норми і становить 10,4 мікрорентгенів на годину – такі показники відповідають природним. Він закликав громадян поки що без окремих рекомендацій не вживати препарат калію йодиду.

Нагадаємо, що якщо зупиняться всі енергоблоки і після втрати всіх джерел електроенергії розпочнеться процес плавлення ядерного палива, внаслідок чого може статися вихід радіоактивних речовин у навколишнє середовище, – повідомили у Державній інспекції ядерного регулювання України. 

Ще раз уточнюємо: під час радіації потрібно приймати спеціальну дозу йоду, яка значно перевищує добову потребу організму, тому приймати її можна лише після вказівки рятувальників ДСНС чи місцевої влади. Також важливо – йод та йодид калію приймається лише один раз. Це стосується і сіточки для дітей. За жодних обставин вдруге цього не можна повторювати. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах