Міноборони України надало нову інформацію про військовий облік для жінок

Міноборони України надало нову інформацію про військовий облік для жінок.

Міноборони України надало нову інформацію про військовий облік для жінок. Фото: t.me/UkraineNow

Події
05 вересня 2022 14:44

У мережі не припинають обговорювати взяття українських жінок на військовий облік. Список професій, який публікувався нещодавно включає в себе багато спеціальностей, за якими працюють тисячі українок. Проте це не означає, що всі вони мають стати на військовий облік у війсккоматах. Наразі Верховна Рада України розглядає пропозиції Міністерства оборони щодо змін у Законі України “Про військовий обов’язок і військову службу”. 

Міноборони і Генштаб не можуть скасувати взяття жінок на військовий облік, проте вирішили суттєво зменшити кількість професій, які відносяться до споріднених із військовою справою. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Заступниця голови Міністерства оборони Ганна Маляр просить не поширювати неправдиву інформацію щодо цього питання та повідомила, що над законопроектом про взяття жінок на військовий облік міністерство працює разом із профільним комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Вона додала, що зараз в Україні немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. У ЗСУ потрібні лише фахівці з медицини, радіотехніки та харчових технологій. Тож цілком ймовірно, що перелік професій, споріднених із військовою справою, скоротять до оптимальної потреби.

Жінки, яких стосуватиметься взяття на військовий облік, можуть робити це добровільно. Мова про штрафи чи іншу відповідальність за небажанн ставати на облік не йдеться. За словами Ганни Маляр, із 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила, лише за згодою.

Разом з тим, жінки, які вирішать ставати на облік у військкомати матимуть ті ж обов'язки, що і військовозобов'язані чоловіки. Зокрема, їм буде заборонено виїжджати з України під час воєнного стану.

- Оскільки ми наближаємося до стандартів НАТО, ми йдемо до них не лише у зброї, а й у військовому обліку. Цей облік однаковий як для жінок, так і для чоловіків, - прокоментував призов жінок до армії юрист Міноборони Володимир Смілка.

Тепер відповідні особи розглядають створення окремого обліку в армії для жінок та як буде організовано медкомісію. Тому слід очікувати на законодавчі зміни.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що в лютому від Міноборони вийшов наказ щодо професій, які з 1 жовтня будуть вважатися спорідненими з військовю справою. Тоді повідомлялося, що на облік мають стати і жінки, які працюють у цих опублікованих сферах діяльності. Проте інформація, що всі фахівці цих професій мають йти у військкомати не відповідвє дійсності. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах