Королева Великобританії Єлизавета II померла у віці 96 років

Британська королева Єлизавета ІІ померла у віці 96 років.

Британська королева Єлизавета ІІ померла у віці 96 років. Фото: Sean Gallup/Getty Images

Події
08 вересня 2022 22:00

Сьогодні вдень, 8 вересня, померла королева Великобританії Єлизавета ІІ. Вона знаходилася в Балморалі, куди раніше через погіршення її здоров'я терміново приїхали принц Чарльз із дружиною Каміллою та принц Вільям.

Повідомляється, що вчора ввечері, 7 вересня, вона мала зібрати Таємну раду, на якій новий прем'єр-міністр Ліз Трасс принесла б присягу як перший лорд казначейства, а міністри кабінету були б приведені до присяги і призначені таємними радниками. Однак засідання довелося скасувати за порадою лікарів, які спостерігали за станом здоров'я королеви.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Сьогодні вранці її самопочуття погіршилося, у зв'язку з чим до неї терміново приїхали принци Вільям та Чарльз із дружиною Каміллою. Також вдень прослизнули непідтверджені новини, що королева померла. У Букінгемському палаці цю інформацію тоді ще не прокоментували.

Однак о 20:30 в офіційному Twitter-акаунті The Royal Family написали, що королева Єлизавета II померла. Їй було 96 років.

Твіт із повідомленням про смерть королеви.Твіт із повідомленням про смерть королеви. Фото: https://twitter.com/royalfamily

Відомо, що з кінця 2021 року їй доводилося скасовувати деякі робочі заходи, оскільки мала деякі проблеми зі здоров'ям. Лікарі не уточнювали, які саме, проте часто її замінювали наступники, члени сім'ї та родичі.

У Букінгемському палаці приспустили прапор. У Великій Британії оголосили національну жалобу, яка триватиме 10 днів. На воротах палацу також вивісили оголошення про смерть королеви Єлизавети ІІ.

Королева Великобританії Єлизавета II померла у віці 96 років фото 1Королева Великобританії Єлизавета II померла у віці 96 років фото 1

Британський трон згідно із законом переходить 73-річному принцу Чарльзу. За інформацією The Guardian, офіційно його проголосять королем у Сент-Джеймському палаці в Лондоні, як тільки це буде можливо. Він взяв ім'я Карла III, це підтвердила вестмінстерська резиденція членів британської королівської родини, пише Sky.

Зазначимо, що принц Чарльз був одружений з принцесою Діаною Френсіс Спенсер, яку знали і любили як у Великій Британії, так і за межами королівства.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття через сумну новину щодо смерті королеви Великобританії від імені українського народу.

Президент України висловив співчуття.Президент України висловив співчуття. Фото: twitter.com/ZelenskyyUa

Трохи про правління Єлизавети II

Єлизавета II була однією з довгоправлячих монархів в історії - правила 70 років. Вона зійшла на трон 2 червня 1953 року у Вестмінстерському абатстві, через 16 місяців після смерті батька, короля Георга VI. Вона була першим британським монархом, коронацію якої транслювали по телебаченню.

Церемонія коронації Єлизавети ІІ.Церемонія коронації Єлизавети ІІ. Фото: Hulton Archive/Getty Images

За час її правління у Великій Британії змінилося 15 прем'єр-міністрів. Першим був Вінстон Черчілль, а останньою - Ліз Трасс, призначення якого вона встигла затвердити позавчора, 6 вересня.

У листопаді 1947 року Єлизавета, будучи ще принцесою, вийшла заміж за принца Філіпа, який на той час був офіцером британського флоту, членом грецької та датської королівських династій. У шлюбі вони прожили 73 роки. Проте минулого року, у квітні 2021 року, принц Філіп помер за два місяці до свого 100-річного ювілею.

Весілля Єлизавети II та Філіпа.Весілля Єлизавети II та Філіпа. Фото: AP

Королева Єлизавета II під час свого правління застала безліч знакових історичних подій. Наприклад, розпад Британської імперії, створення Співдружності націй, операції з боротьби з тероризмом та сепаратизмом у Північній Ірландії, укладання миру з ірландськими сепаратистами, входження Великобританії до Євросоюзу та вихід із нього.

Авторитет Єлизавети II у британських правлячих колах та народі був безумовним завдяки тривалому терміну її правління, тому до останніх років свого життя вона відігравала ключову роль у британській політиці.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах