РФ лякає вибухом "брудної бомби": чим небезпечна зброя та як врятуватися

РФ лякає вибухом "брудної бомби"

РФ лякає вибухом "брудної бомби" фото: https://www.facebook.com/abandoned.community/

Події
24 жовтня 2022 12:09
Автор: Юлия Булыга

Учора, 23 жовтня, міністр оборони РФ Сергія Шойгу зателефонував міністрам оборони Франції, Великобританії, Туреччини та США, щоб розповісти про "брудну бомбу".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За версією РФ Україна нібито планує підірвати на своїй території "брудну бомбу", тобто звичайний боєприпас, при вибуху якого в атмосферу потрапляють радіоактивні речовини, або малопотужний ядерний заряд.

Реакція Заходу

Після переговорів міністрів оборони Франція, Великобританія та США випустили спільну заяву, в якій назвали слова Шойгу хибним попередженням. За їхніми припущеннями, серія дзвінків російського міністра виглядає як привід для ескалації війни Росією.

Вашингтонський Інститут вивчення війни нагадав, що нічого нового в російських звинуваченнях України в намірі використати "брудну бомбу" немає. З початку повномасштабного вторгнення пропаганда РФ методично просуває цю хибну тезу.

Реакція України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба стверджує, що Україна не має "брудної бомби", і що Росія, можливо, сама готується її підірвати.

"Російська брехня про те, що Україна нібито планує застосувати "брудну бомбу", настільки ж абсурдна, як і небезпечна, – написав український міністр у Twitter. – По-перше, Україна є прихильником Договору про нерозповсюдження ядерної зброї: у нас немає" брудної бомби" і ми не збираємося її купувати. По-друге, росіяни часто звинувачують інших у тому, що планують зробити самі".

Чим небезпечна "брудна бомба"

"Брудна бомба" - радіологічна зброя, яка є різновидом зброї масової поразки. Це малопотужний ядерний боєприпас, що складається з контейнера з радіоактивними ізотопами та заряду вибухової речовини. При детонації контейнер із ізотопами руйнується, а радіоактивна речовина розпорошується на великій площі.

Фахівці Центру контролю та профілактики захворювань (CDC) кажуть, що основна небезпека від "брудної бомби" – її вибух. Офіційною такий тип зброї ще не використовували. У зв'язку з цим поки що можна тільки теоретично припустити наслідки застосування такого виду бомб.

У CDC зазначають, що, ймовірно, радіоактивні матеріали бомби не призведуть до розвитку негайного серйозного захворювання. Однак це не стосується тих людей, які виявляться неподалік епіцентру вибуху. Чим далі людина буде знаходитися від місця вибуху, тим безпечнішим буде радіоактивний матеріал.

Якщо "брудну бомбу" підірвуть у повітрі, то це призведе до радіаційного зараження грунту, води, до вогнищ виникнення променевої хвороби на великих територіях.

Фахівці не можуть сказати, який буде ступінь локального забруднення, оскільки не знають розмір вибухової речовини, кількість і тип використаного радіоактивного матеріалу, засоби розсіювання та погодні умови.

Як захиститися під час вибуху "брудної бомби"

Якщо ви знаходитесь на вулиці та близько до місця вибуху:

  • прикривайте ніс та рот тканиною, щоб знизити ризик вдихання пилу та диму;
  • не торкайтеся предметів, відкинутих вибухом;
  • швидко знайдіть будинок, де не розбиті вікна та стіни, це захистить від радіації зовні;
  • потрапивши всередину, потрібно зняти верхній шар одягу та запечатати одяг у поліетиленовий пакет, якщо він є. Пакет із забрудненим одягом потрібно скласти в місце, де його ніхто не знайде і зберігати, доки влада не скаже, що з ним робити;
  • прийміть душ або вимийтеся водою з милом, обов'язково потрібно помити голову;
  • настройте радіо або увімкніть телебачення, якщо воно працює.

Якщо ви знаходитесь всередині та близько до місця події:

  • якщо стіни та вікна будівлі не розбиті, залишайтеся в будівлі та не виходьте;
  • щоб усередину не потрапив радіоактивний пил чи порошок, закрийте всі вікна, зовнішні двері та заслінки каміна. Вимкніть вентилятори, системи опалення та кондиціонери, що подають повітря зовні. Обклеювати двері чи вікна клейкою стрічкою не потрібно;
  • якщо стіни та вікна будівлі розбиті, йдіть у внутрішню кімнату та не виходьте. Якщо будівля сильно пошкоджена, швидко увійдіть до будівлі, де стіни та вікна не розбиті. Якщо вам необхідно вийти на вулицю, не забудьте прикрити ніс та рот тканиною. Опинившись усередині, зніміть верхній шар одягу та запечатайте його у поліетиленовий пакет.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах