З частини найстарішої липи Києва, що відламалася, створять арт-об'єкт

З частини найстарішої липи Києва, що відламалася, створять арт-об'єкт.

З частини найстарішої липи Києва, що відламалася, створять арт-об'єкт. Фото: Сегодня

Події
30 жовтня 2022 21:53

Твір мистецтва з липи, якій 400 років, з'явиться наступного року у Києві. Його створить автор скульптур на Пейзажній алеї Костянтин Скритуцький.

Нагадаємо, у травні Vgorode писав, що на Андріївському узвозі, біля фундаменту Десятинної церкви, обламалася скелетна гілка 400-річної липи Петра Могили, яка вважається ботанічним пам'ятником природи. Згідно з легендою, митрополит Петро Могила посадив її у 1635 році. Обхват стовбура дерева становив 5 метрів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про ідею створення з 400-річної деревини арт-об'єкта стало відомо на міжнародній науково-практичній конференції "Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація", що пройшла в жовтні в Києві. Вже вибрано назву нової пам'ятки столиці – Re-Forma.

Куратор проекту Олена Зубкова розповіла, пишуть у "Ліга.Нет", що гілки, що відламалися, настільки старі і цінні з точки зору історії та культури, що перетворити їх на дрова абсолютно неприпустимо.

Тому було прийнято рішення врятувати їх, зберігши мертву частину дерева шляхом пристосування. Арт-об'єкт Re-Forma, створений із гілок липи, стане доступним для огляду навесні 2023 року. Він буде поруч із липою Петра Могили.

Об'єкт матиме форму куба, причому інших матеріалів, крім деревини, використано в ньому не буде. Створить витвір мистецтва культовий скульптор української столиці Костянтин Скритуцький – творець десятків скульптур на Пейзажній алеї та у багатьох куточках старого Києва, у тому числі й знаменитого "Їжачка у тумані".

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах