Як завезти генератор в Україну та скільки доведеться сплатити за розмитнення

Як завезти генератор в Україну та скільки доведеться сплатити за розмитнення.

Як завезти генератор в Україну та скільки доведеться сплатити за розмитнення. Фото: acdcgenerator.com.ua

Події
07 листопада 2022 11:47

Сьогодні громадяни України дедалі більше завозять генератори для власних потреб. Оскільки через масові обстріли об’єктів критичної інфраструктури в багатьох областях країни запроваджують віялові чи екстрені відключення електроенергії.

У Держмитслужбі пояснили правила декларування та оподаткування генераторів при переміщенні таких товарів через митний кордон України.

В ст. 374 Митного кодексу України передбачено, що генератори, вартість яких становить до 500 євро, а вага не перевищує 50 кг, які переміщуються автомобілем, залізницею або морським транспортом, звільняють від письмового декларування та оподаткування.

У випадку пересилання генераторів поштою, експрес-відправленням або несупроводжуваним багажем сумарна вартість має бути до 150 євро.

Однак, якщо товар перевищує неоподатковувані норми, але загальна вартість яких не перевищує 10000 євро, підлягають письмовому декларуванню та оподаткуванню:

  • ввізним митом за ставкою 10% від фактурної вартості;
  • податком на додану вартість за ставкою 20% від фактурної вартості з урахуванням суми ввізного мита.

Водночас базою оподаткування таких товарів є частина їх сумарної фактурної вартості, зазначеної в касових або товарних чеках, ярликах, інших документах роздрібної торгівлі, що перевищує неоподатковувану норму.

Наприклад, за генератор фактурною вартістю 700 євро, що ввозиться громадянином через автомобільний пункт пропуску, необхідно сплатити митні платежі з суми, що перевищує 500 євро, тобто:

  • 10% мита від 200 євро – 20 євро;
  • 20% ПДВ від 220 євро (фактурна вартість+мито) – 44 євро.

Загальна сума митних платежів за такий генератор становитиме 64 євро. Митні платежі сплачуються виключно у валюті України за курсом Національного банку України на день декларування товару.

Також митники звертають увагу, що при визначенні фактурної вартості товарів, які переміщуються у несупроводжуваному багажі, додатково враховують вартість їх страхування та перевезення (фрахту) товарів до моменту перетинання митного кордону України (ст. 368 Митного кодексу України).

Народна депутатка, членкиня Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Галина Васильченко у коментарі Tvoemisto.tv повідомила, що зараз у комітетах обговорюють пропозицію щодо скасування ПДВ на ввезені генератори.. З її слів, доцільно було би, щоб таку ініціативу подало Міністерство енергетики, оскільки законопроєкти від уряду приймають швидше.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, якщо люди некоректно використовують газові балони, то вони можуть нашкодити собі та сусідам.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах