В Україні змінили правила виїзду за кордон людей з інвалідністю: подробиці

В Україні змінили правила виїзду за кордон людей з інвалідністю: подробиці

В Україні змінили правила виїзду за кордон людей з інвалідністю: подробиці Фото: unsplash.com

Події
14 листопада 2022 16:10

28 жовтня Кабінет Міністрів України вніс виправлення до Правил перетину державного кордону громадянами України. Ці зміни стосуються виїзду з України для людей із інвалідністю. Наразі для виїзду їм не потрібна буде довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о).

Така довідка дублює інформацію щодо виписки з акту огляду медико-соціальною експертною комісією та надається до соціальних служб для здійснення соціальних виплат та пільг.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Довідка до акту огляду МСЕК містить інформацію про групу та причину інвалідності, термін встановлення інвалідності, а також висновок про те, яка робота рекомендована людині та про заходи щодо відновлення працездатності. Однак у документі немає даних, за допомогою яких можна ідентифікувати особу. Тому таку довідку часто підробляють шахраї, які допомагають призовникам виїхати за кордон.

Як повідомили на Урядовому порталі, з метою запобігання фальсифікації довідок, зменшення корупції серед працівників МСЕК та лікарів медичних закладів, які встановлюють групи інвалідності, було скасовано надання цієї довідки для отримання права на виїзд за кордон. При цьому буде припинено діяльність ділків, які працювали для організації виїзду військовозобов'язаних чоловіків.

Як зазначив Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, було визначено, де є підстави для проведення махінацій з виїздом людей з інвалідністю, тому вирішили спростити процедуру проведення медико-соціальної експертизи дорослим та дітям.

Які документи потрібні людям з інвалідністю для виїзду за кордон під час воєнного стану?

Відповідно до чинного законодавства, люди, які мають інвалідність, при перетині державного кордону мають показати:

  • посвідчення, що підтверджує відповідний статус (пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, у яких зазначено групу та причину інвалідності);
  • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Нагадаємо, що раніше Vgorode писав, що у вересні також відбулися зміни щодо права виїзду з України для людей з інвалідністю. Тоді це стосувалося кількості виїздів за кордон таких осіб та громадян, які їх супроводжували. Будь-які обмеження з цього приводу знято.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах