Падіння ракети у Польщі: що відомо

Падіння ракети у Польщі: що відомо

Падіння ракети у Польщі: що відомо фото: edition.cnn.com

Події
16 листопада 2022 07:11
Автор: Юлия Булыга

У Польщі підтвердили, що 15 листопада на її території впала ракета російського виробництва. Однак поки що невідомо, хто її запустив.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про це повідомляє прес-служба МЗС Польщі.

У відомстві зазначили, що о 15:40 (16:40 за Києвом), під час багатогодинного обстрілу України в районі села Пшеводув Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва. Жертвами стали двоє громадян Республіки Польща.

Після цього міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау викликав посла Росії до МЗС з вимогою негайно надати докладні пояснення.

Президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що Польща поки що не має достовірної інформації, хто саме запустив ракету. Нині союзники НАТО займаються розслідуванням. Поки що офіційно підтверджено лише те, що снаряд був російського виробництва.

Польський лідер уже провів розмову з президентом Володимиром Зеленським і той запевнив, що цю ракету випустили з території Росії.

Лідери країн G7 також провели екстрену нараду. Президент США Джо Байден назвав "малоймовірним" те, що ракета, що впала в Польщі, була випущена з Росії. З його слів, спочатку необхідно з'ясувати, "що сталося", а потім визначитися з "наступним кроком", пише The Guardian.

Тим часом з'явилися дані, що літак НАТО відстежив ракету, яка впала на території Польщі. Всі дані були передані Польщі та альянсу. Деталі не розкривають, повідомляє CNN.

Після падіння ракет Польща підвищила бойову готовність деяких військових частин. Проте Кремль заперечує свою причетність до вибуху. Міністерство оборони Росії назвало перші повідомлення польських ЗМІ про загибель людей "навмисною провокацією з метою нагнітання ситуації".

Сьогодні, 16 листопада, заплановано зустріч послів НАТО. ЗМІ припускають, що Польща вимагатиме активації 4 статті альянсу. Ця стаття передбачає союзницькі консультації, якщо країна-учасниця НАТО вважає, що її безпека опинилася під загрозою.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах