Карта бойових дій в Україні 1 грудня

Карта бойових дій в Україні 1 грудня.

Карта бойових дій в Україні 1 грудня. Фото: instagram.com/libkos

Події
01 грудня 2022 07:23

Сьогодні, 1 грудня, розпочалася 281-ша доба повномасштабної війни в Україні, яку розпочала Росія. Ворог продовжує завдавати ударів по об'єктах критичної інфраструктури та наступає на декількох напрямках. З кінця травня російські війська окуповували невеликі населені пункти навколо Бахмута. Спроби наступати на місто призвели до тривалого виснаження російської живої сили.

Військові експерти зазначають, що навіть якщо російські війська продовжуватимуть просуватися до Бахмута та всередині нього, і навіть якщо вони змусять українців контрольовано вийти з міста, то сам Бахмут не принесе їм оперативних переваг, адже їхні втрати на цьому шляху суттєвіші за цю перемогу. У російській наступальній операції навколо Бахмута бере участь значна частину наявної бойової потужності РФ, що потенційно сприяє продовженню українських контрнаступів в інших місцях.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode публікує карту бойових дій за даними Інституту вивчення війни (ISW) 1 грудня.

Карта бойових дій в Україні 1 грудня.Карта бойових дій в Україні 1 грудня. Фото: www.understandingwar.org

Продовжуються бої на лінії Сватове-Кремінна. Тут росіяни обороняються та намагаються штурмувати населені пункти. Так ЗСУ відбили штурм біля Стельмахівки. Російські джерела також повідомляють, що українські війська просувалися в напрямку Площанки, Червонопопівки та Житлівки. Російські окупанти також атакували українські позиції на південь від Кремінної біля Білогорівки. Імовірно, ситуація навколо Кремінної стає дедалі напруженішою.

Карта бойових дій в Україні 1 грудня.Карта бойових дій в Україні 1 грудня. Фото: www.understandingwar.org

30 листопада також продовжилися атаки біля Бахмута. Цього тижня українські війська потрапили в оточення на східному боці Курдюмівки. Інформація, щодо контролю над цим населеним пунктом суперечлива: чи то українські війська все ще контролюють західну половину населеного пункту і що бої тривають, чи то російські війська взяли під повний контроль селище та перебувають у процесі очищення українських позицій. За операції в районі Бахмута відповідають бойовики групи "Вагнера".

Минулої доби українські війська відбили спроби російських атак поблизу Бахмутського та Білогорівки. Також окупанти продовжили наземні атаки в районі Авдіївка-Донецьк і звичайний обстріл на заході Донецької області. Вони безуспішно атакували Первомайське, Невельське та Мар’їнку.

Карта бойових дій в Україні 1 грудня.Карта бойових дій в Україні 1 грудня. Фото: www.understandingwar.org

На півдні України метою російських військ є утримання позиції на передовій і убезпечення окупованого тилу від українських ударів. Росіяни ведуть позиційну оборону на східному березі Дніпра. Українські сили, що розташовані під Антонівським мостом на західному березі річки Дніпро, ведуть вогонь зі стрілецької зброї та РПГ по російським військам через річку на східному березі. Російські війська можуть мати підрозділи на східному березі біля річки, щоб не дати українським розвідувально-диверсійним групам переправитися на інший берег.

ЗСУ завдали ударів по російських позиціях у Пологах і Токмаку Запорізької області, поранивши близько 100 російських військових. Також було зафіксовано українські удари в окупованому Мирному Запорізької області.

30 листопада очільник Миколаївської області Віталій Кім підтвердив, що українські війська проводять бойові дії на Кінбурнській косі, але не розповів деталі, бо такі умови інформаційної тиші.

30 листопада російські війська продовжували звичайні ракетно-артилерійські удари на захід від Гуляйполя, на заході Херсонської та Дніпропетровської областей. Зокрема, російські війська завдали ударів по Херсону, Кізомису, Очакову, Запоріжжю, Нікополю і Марганцю.

Карта бойових дій в Україні 1 грудня.Карта бойових дій в Україні 1 грудня. Фото: www.understandingwar.org

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах