Карта бойових дій в Україні 2 грудня

Карта бойових дій в Україні 2 грудня.

Карта бойових дій в Україні 2 грудня. Фото: unian.ua

Події
02 грудня 2022 12:15

У п'ятницю, 2 грудня, розпочалася 282-а доба повномасштабної війни в Україні, яку розпочала Російська Федерація. Воєнні дії вже коментує самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Він заявив, що Україна та НАТО нарошує війська і готує провокації біля білорусько-українського кордону та сказав, що Україна намагається втягнути у війну сили НАТО. Минулої доби російські війська продовжували оборону від українських контрнаступів на лінії Сватове-Кремінна. Також вони, на жаль, мають успіхи навколо Бахмута та ведуть наступальні дії в районі Авдіївки-Донецька.

Vgorode публікує карту бойових дій за даними Інституту вивчення війни (ISW) 2 грудня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Карта бойових дій в Україні 2 грудня.Карта бойових дій в Україні 2 грудня. Фото: www.understandingwar.org

1 грудня російські окупанти продовжували боротися з контрнаступальними операціями українських військових та відвойовували втрачені позиції на лінії Сватове-Кремінна. ЗСУ відбили ворожий наступ у районі Новоселівського та Стельмахівки. Українські військові очікують, що російські сили спробують відновити наступ на лиманському напрямку, щоб знову окупувати територію. Зараз росіяни будують оборонні рубежі на сватівському та лиманському напрямках, щоб не допустити просування українців.

ЗСУ продовжили контрнаступ у районі Кремінної. Наші захисники відбили штурм окупантів біля Білогорівки. Також минулої доби було відбито російські штурми поблизу Діброви. Російські та українські сили продовжували вести артилерійський вогонь у цьому районі.

Карта бойових дій в Україні 2 грудня.Карта бойових дій в Україні 2 грудня. Фото: www.understandingwar.org

Російські війська незначно просунулися в районі Бахмута. ЗСУ відбили російські напади поблизу Бахмута, Яковлівки, Соледару, Бахмутського, Білогорівки та біля Опитного, Майорська і Курдюмівки. На відео з геолокацією, опублікованому 1 грудня, видно, як українські сили нібито відходять із позицій на західній стороні траси, що проходить через Опитне. За непідтвердженою інформацією, російські війська зараз контролюють більшу частину траси Горлівка-Бахмут. Попри це, російські війська кидають значні сили для штурму в районі Бахмута і несуть значні втрати.

1 грудня росіяни продовжували наступальні дії в районі Авдіївка-Донецьк. ЗСУ відбили наступи окупантів поблизу Красногорівки, Водяного, Первомайського, Мар’їнки, Невельського та Новомихайлівки та біля Кам'янки. Українські та російські війська продовжували бої в західній частині Мар’їнки.

Також російські війська ведуть оборонні дії на заході Донецької та сході Запорізької областей. Окупанти, ймовірно, відбили українську контратаку поблизу Володимирівки. На цьому напрямку вони продовжували вести регулярний вогонь з непрямої наводки вздовж лінії зіткнення.

Карта бойових дій в Україні 2 грудня.Карта бойових дій в Україні 2 грудня. Фото: www.understandingwar.org

1 грудня російські війська продовжували оборону, будівництво укріплень і переміщення особового складу на східному березі Дніпра в Херсонській області. Росіяни зменшили чисельність особового складу та техніки в Олешках і перерозподілили особовий склад на позиції вздовж траси між Олешками та Голою Пристанню. Російські війська відводять техніку, озброєння та підрозділи з невизначених населених пунктів на лівому березі Дніпра. Бойові дії також тривають на Кінбурнській косі. Українські сили ще не звільнили цей район.

Пересування російських військ на півдні України може свідчити про те, що вони не можуть захистити критичні райони на тлі посилення українських ударів по зосередженню російських військ і матеріально-технічному забезпеченню. Наразі окупанти виводять особовий склад із Пологів, Михайлівки та Інженерного Запорізької області. Минулої доби українські війська завдали ударів по зосередженню російських військ у Мирному, Токмаку, Інженерному, Пологах, Ясному та Кінських Роздорах. Потенційний відхід росіян із Пологів особливо примітний, оскільки населений пункт розташований на критичному розв’язці доріг, і російським військам, ймовірно, буде важче захищати Токмак від контрнаступів ЗСУ. Однак так само ймовірно, що російські війська переорієнтовують своє угруповання в Запорізькій області та можуть повернутися в ці населені пункти.

Карта бойових дій в Україні 2 грудня.Карта бойових дій в Україні 2 грудня. Фото: www.understandingwar.org

У Криму російські війська мають резерви для підтримки оборонних операцій у Запорізькій області та на східному березі Дніпра в Херсонській області. Джанкой і навколишні населені пункти стали найбільшою російською військовою базою в Криму. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах