Карта бойових дій в Україні 3 грудня

Карта бойових дій в Україні 3 грудня

Карта бойових дій в Україні 3 грудня фото: Генштаб ЗСУ

Події
03 грудня 2022 07:13
Автор: Юлия Булыга

У суботу, 3 грудня, розпочалася 283-та доба повномасштабної війни в Україні, яку розпочала Російська Федерація. Росія намагається отримати вигоду із прагнення Заходу до переговорів, щоб створити динаміку та змусити сторони до поступок.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode публікує карту бойових дій за даними Інституту вивчення війни (ISW) 3 грудня.

Карта бойових дій в Україні 3 грудняКарта бойових дій в Україні 3 грудня Фото: www.understandingwar.org

2 грудня президент Росії Володимир Путін під час телефонної розмови з канцлером Німеччини Олафом Шольцем заявив, що фінансова та військова допомога Заходу Україні нібито створює ситуацію, за якої український уряд категорично відкидає переговори між Москвою та Києвом. Він закликав Шольца переглянути підхід Німеччини до подій в Україні.

Шольц відповів, що будь-яке дипломатичне вирішення конфлікту в Україні має включати виведення російських військ із території країни. 1 грудня президент США Джо Байдена заявив, що готовий поговорити з Путіним, якщо російський президент продемонструє готовність до пошуку способу закінчення війни. Хоча, за словами Байдена, у найближчих планах він не має намірів зустрічатися з Путіним.

Раніше ISW зазначав, що риторика Путіна вказує на те, що він не зацікавлений у серйозних переговорах з Україною та зберігає максималістські цілі війни. Цілком імовірно, що Кремль зробив кілька заяв про переговори, щоб створити у західних офіційних осіб уявлення про те, що Росію потрібно заманювати до переговорів. Кремль, ймовірно, має намір створити ситуацію, за якої західні офіційні особи пропонуватимуть Росії запобіжні поступки, сподіваючись переконати Москву вступити в переговори, не вимагаючи замість значних попередніх поступок.

Експерти вважають, що Росія, швидше за все, продовжить завдавати ударів по критичній українській інфраструктурі. За оцінкою Міністерства оборони Великобританії, російська стратегія знищення критично важливих цілей (SODCIT) не така ефективна, як могла б бути на ранніх етапах війни, враховуючи, що українці успішно мобілізували суспільство.

1 грудня Генштаб України повідомив, що Росія виводить війська та окупаційну владу з кількох населених пунктів Запорізької області, а Головне розвідувальне управління (ГУР) України повідомило, що на ЗАЕС перебуває лише 500 російських військовослужбовців.

Тим часом ЗСУ здійснили локальні прориви на південний захід і на північний захід від Кремінної в Луганській області. Українські сили активізували контрнаступ по всій лінії фронту та в районі траси Сватово-Кременна. За словами голови Луганської обласної адміністрації Сергія Гайдая, на лінії фронту почала змінюватись погода, що дозволило захисникам здійснювати маневри.

Карта бойових дій в Україні 3 грудняКарта бойових дій в Україні 3 грудня Фото: www.understandingwar.org

На Донеччині окупанти продовжували мінімальне просування в районі Бахмута і вели наступальні дії в районі Авдіївка-Донецьк.

Карта бойових дій в Україні 3 грудняКарта бойових дій в Україні 3 грудня Фото: www.understandingwar.org

Російські сили можуть мати труднощі з правильним розподілом і розгортанням сил у тилових районах на півдні України через українські удари. Окупанти намагаються підтягнути підрозділи на сході Херсонської області ближче до лінії фронту в Запорізькій області через активність, що зросла. Однак багато підрозділів залишаються на лівому (східному) березі річки Дніпро.

Карта бойових дій в Україні 3 грудняКарта бойових дій в Україні 3 грудня Фото: www.understandingwar.org

Погана логістика, недисциплінований мобілізований персонал та внутрішні протести, як і раніше, заважають Кремлю досягти цілей часткової мобілізації.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах