День Андрія Первозванного 2022: історія свята, прикмети та традиції

День Андрія Первозванного 2022: історія свята, прикмети та традиції.

День Андрія Первозванного 2022: історія свята, прикмети та традиції. Фото: unian.ua

Події
13 грудня 2022 09:11

Щорічно 13 грудня православні відзначають Андріїв День. Це свято на честь апостола Ісуса Христа Андрія Первозванного. Святий Андрій за життя був рибалкою. Пізніше він, разом із Іоанном Богословом та апостолом Петром стали першими і найближчими учнями Хрестителя.

Vgorode розповість про це свято більше.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Історія свята

Саме апостол Андрій першим пішов за Ісусом Христом. За це він отримав ім'я Первозванний. Разом з Ісусом Андрій був увесь час Його служіння і був присутній на Єлеонській горі, коли Христос піднісся на Небо.

Апостол Андрій подорожував Малою Азією, Фракією, Македонією, узбережжям Чорного моря, Кримом, Причорномор’ям. Дійшов він і до місця, де тепер знаходиться Київ. Під час своїх мандрів він проповідував віру і благословляв землі. За переказами, на місці, де були розташовані гори, Андрій пророкував зародження великого міста, в якому буде багато церков. У Фракії він заснував християнську Церкву.

За час подорожі люди часто ображали Андрія, його виганяли з міст, але попри все він подарував багато божих чудес. Останнім містом, куди прийшов Андрій була Патра у Греції. Там і закінчився його життєвий шлях - його розп’яли на хресті.

Слов'яни вважають апостола Андрія своїм покровителем. Адже він тривалий час мандрував землями, де тепер розташована Україна та її близькі сусіди.

День Андрія Первозванного 2022: історія свята, прикмети та традиції.День Андрія Первозванного 2022: історія свята, прикмети та традиції. Фото: vesiskitim

Що не можна робити на Андрія?

Як і для більшості релігійних свят, на День Андрія Первозванного діє заборона на домашню роботу. 13 грудня не можна шити, в'язати та займатися іншим рукоділлям. Також цього дня гріхом важаються сварки з моряками, рибалками та робітниками, які пов'язані з роботами на будівництві. 

Також на Святого Андрія не можна сваритися із близькими, багато думати та займатися інтелектуальною діяльністю. Не можна розводити плітки, говорити погане у когось за спиною. Також цей день прийнято проводити спокійно, без шуму та галасливих вечірок.

Сьогодні можна і потрібно допомагати іншим, тому не відмовляйте у послузі тим, хто цього потребує.

Традиції 13 грудня

За традицію, на День святого Андрія ворожать. Незаміжні дівчата проводять різні ворожіння на судженого та моляться Андрію Первозванному про гарного нареченого. Проте такі традиції сформувалися в народі. Церква забороняє ворожіння у Різдвяний піст.

На Андрія люди також ходять до церкви, щоб помолитися. Незаміжні дівчата та жінки можуть молитися про щасливе сімейне життя.

Також цього дня хлопці грали в "Каліту". Це ритуал становлення хлопчика-підлітка та перетворення його на юнака. Дівчата пекли каліту - хліб із медом, родзинками, горіхами та маком. Його підвішували на стелю, а хлопець повинен був дістати до нього і відкусити шматочок так, щоб не виявитися забрудненим у сажі. Парубки, у яких це виходило, вважалися дорослими, мали право спілкуватися з старшими юнаками, ходити на вечорниці, виконувати чоловічу роботу, свататися і одружуватися.

Народні прикмети 13 грудня

Вважалося, що якщо до 13 грудня не випаде сніг, то зима буде теплою і малосніжною. Також наші предки вірили - якщо на Андрія холодно, але сонячно, то буде хороший врожай.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах