Будівництво метро на Виноградар: посадовців підозрюють в розкраданні бюджетних грошей

Будівництво метро на Виноградар: посадовців підозрюють в розкраданні бюджетних грошей.

Будівництво метро на Виноградар: посадовців підозрюють в розкраданні бюджетних грошей. Фото: npu.gov.ua

Події
24 грудня 2022 17:15

У Києві підозрюють посадовців, які можливо заволоділи державними коштами під час будівництва метро Сирецько-Печерскої лінії метрополітена до житлового масиву Виноградар. Встановлюються усі обставини проведення оборудки на 530 мільйонів гривень, які було отримано начебто як оплату за будівельні роботи.

Поки триває слідство, на рахунках підприємств, що задіяні у протиправній схемі, заблоковано понад 160 мільйонів гривень. Також було проведено обшуки за десятками адрес, пов'язаних із підозрюваними організаторами угоди.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації 

Як повідомляє пресслужба Національної поліції, у 2018 році Київський метрополітен та підрядник уклали договір на 5,9 мільярдів гривень. За ці гроші потрібно було провести роботи з будівництва метро. Але виконали їх тільки на 60%. Строки, які були зазначені під час укладання договору вже давно порушені, а будівництво досі не завершили.

У жовтні 2022 року на рахунки підприємств надійшло ще 530 мільйонів гривень як попередня оплата за будівельні роботи, які насправді не проводяться.

У зв'язку із цим фактом, поліцейські розпочали розслідування. Вони перевірили майже 30 адрес фігурантів. У декого з них було вилучено фінансово-господарську документацію та електронні носії інформації з важливими для досудового розслідування відомостями.

Будівництво метро на Виноградар: посадовців підозрюють в розкраданні бюджетних грошей.Будівництво метро на Виноградар: посадовців підозрюють в розкраданні бюджетних грошей. Фото: npu.gov.ua

Державною службою фінансового моніторингу України також заблоковано гроші на рахунках задіяних у протиправній схемі підприємств, що попередити можливі незаконні операції з бюджетними коштами.

Усіх фігурантів підозрюють у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

За інформацією видання Obozrevatel, до схеми привласнення державних коштів можуть бути причетні російский бізнесмен, а також українські олігархи Віталій Хомутинник і його партнер Павло Фукс.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що столичні чиновники приватизували декілька санаторіїв на території України. Загальна сума установ склала 25 мільярдів гривень. Серед посадовців, які вигадали незаконну схему були колишні співробітники КМДА і заступник директора Федерації профспілок. Привласнені заклади вони продавали третім сторонам через підконтрольні фірми і отримували тіньовий прибуток.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах