Скільки українців безвісти зникло та скільки перебуває у полоні РФ

Скільки українців безвісти зникло та скільки перебуває у полоні РФ.

Скільки українців безвісти зникло та скільки перебуває у полоні РФ. Фото: Генштаб ЗСУ

Події
31 грудня 2022 11:29

Стало відомо, скільки українських захисників та громадянських людей безвісти зникло через повномасштабну війну з РФ, а також скільки солдатів ЗСУ перебуває у полоні у ворога.

Цими даними радник-уповноважений президента з прав захисників України Олена Вербицька поділилася в інтерв'ю німецькому виданню Redaktions Netzwerk Deutschland.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За її словами, близько 15 тисяч людей, як військовослужбовців, так і цивільних, зараз вважаються зниклими безвісти. Українська сторона не має жодної інформації про те, що з ними сталося. Такого статусу набувають усі люди, про долю яких нічого не відомо. Вони могли бути вивезені з окупованих територій або давно вбиті.

Офіційно в полоні Російської Федерації налічується 3 392 солдати ЗСУ. Проте Вербицька зазначила, що РФ регулярно порушує Женевську конвенцію щодо поводження з полоненими. Наприклад, часто співробітникам Міжнародного комітету Червоного Хреста відмовляють у доступі до таборів для військовополонених.

Українській стороні відомо про випадок, коли ув'язнених переводили чотири рази в інші табори після того, як співробітникам організації все ж таки давали доступ.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах