Фінансова допомога українцям у 2023 році: як отримати різні виплати

Фінансова допомога українцям у 2023 році: як отримати різні виплати.

Фінансова допомога українцям у 2023 році: як отримати різні виплати. Фото: unian.ua

Події
08 сiчня 2023 12:11

Через війну в Україні продовжують надавати фінансову допомогу українцям, зокрема малозахищеним громадянам та внутрішньо переміщеним особам. В Україні працює декілька програм від різних організацій, за допомогою яких можна отримувати необхідні для життя виплати. 

У список входить і допомога від Міжнародного Товариства Червоного Хреста та ООН.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode розповість, які програми для виплат фінансової допомоги українцям існують сьогодні.

Фінансова допомога від ООН

Організація об'єднаних націй допомагає українцям фінансово. Цим займається Агентство ООН у справах біженців в Україні. За цією програмою переселенці можуть отримати 2 220 гривень на кожного члена сім'ї. За один раз ООН перераховує суму виплат за місяць. Для уточнення адреси подання заявки на допомогу або вирішення інших питань необхідно звернутися на гарячу лінію Агенства за номером телефону  (0 800) 307-711 (телефонувати з 9:00 до 18:00).

Також українці можуть отримати допомогу від партнера ООН в Україні через Нову Пошту. Western Union надає тим, хто цього потребує, код. Його потрібно назвати оператору на касі Нової Пошти та показати документ, що засвідчує особу.

Отримати переказ Western Union від ООН за кодом можна:

  • через Приват24;
  • у банкоматах, терміналах самообслуговування;
  • у відділеннях банку;
  • зарахувати на карту по телефону клієнтської підтримки 3700 або в онлайн-чат.

Із питань нарахування грошової допомоги можна звертатися до гарячої лінії Управління Верховного комісара ООН по справах біженців в Україні за телефоном: 030-771-18-00.

Фінансова допомога від Червоного Хреста

Допомогу від Червоного Хреста можуть отримати всі внутрішньо переміщені особи, які покинули свої будинки через повномасштабну війну. Товариство виплачуватиме 2 500 гривнь на місяць. Поки що йдеться про те, що програма працюватиме щонайменше один місяць.

Також деякі ВПО, які зареєструвалися у столиці після 24 лютого 2022 року, можуть отримати сертифікат на покупки у мережі "Сільпо". До них належать:

  • особи з інвалідністю І групи;
  • сім'ї, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • сім'ї, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років;
  • сім'ї, які мають на утриманні та вихованні дитини-сироту віком до 16 років.

Для отримання сертифікатів на 500 гривень потрібно мати документи, які підтверджують статус ВПО, а також довідку про інвалідність, а для батьків дітей з обмеженими можливостями треба мати ще і свідоцтво про народження дітей.

Якщо ви на території України, зателефонуйте або залиште повідомлення за телефоном (0 800) 300-155. За межами України зателефонуйте за номером +(41) 227-303-600 або напишіть на адресу електронної пошти inquiries@icrc.org.

Фінансова допомога від ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ в Україні допомагає сім'ям, які мають троє та більше дітей віком до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років на момент подання заявки, або ж які мають двоє та більше дітей до 18 років, з яких хоча б одна дитина з інвалідністю. Сума грошової допомоги на місяць становить 2 200 гривень на кожного члена сім'ї, але не більше ніж на п'ять осіб.

Допомогу від ЮНІСЕФ можна отримувати, навіть якщо ви вже отримали грошову допомогу з інших джерел. З усіх питань телефонуйте на гарячу лінію за номером (0800) 600-017 (щодня з 8:00 до 22:00).

Фінансова допомога "Компенсація витрат на ліки"

Заявку на цю допомогу можна залишити за посиланням.

Фінансова допомога від ООН для пенсіонерів

Виплати від ООН отримають особливо вразливі категорії людей, які перебувають на деокупованих, окупованих територіях та регіонах, де ведуться бойові дії. Мова йде про пенсіонерів, які не мають статусу ВПО, але потребують підтримки. Для цього слід подати спеціальну заявку через платформу єДопомога. Міністерство соціальної політики України перевірить усі дані і направить інформацію на розгляд міжнародних організацій. Після цього буде ухвалене рішення про надання допомоги пенсіонерам та суми виплат.

Фінансова допомога від Норвезької ради по справах біженців (NRC)

ВПО можуть отримати гроші за цією програмою незалежно від поточного місцезнаходження. Також ця допомога надається людям, які проживають у районах, які постраждали внаслідок бойових дій та вразливим категоріям населення. Сума допомоги становить 2 200 грн на кожного члена сім'ї протягом трьох місяців.

Щоб отримати допомогу, потрібно використовувати месенджер WhatsApp. На номер (0 800) 609-844 треба надіслати SMS з текстом "NRC", після чого вам прийде повідомлення з інструкціями для подальшої реєстрації.
Ваша заявка буде розглядатися протягом 10 днів, про результат також буде повідомлено через WhatsApp.

Цю фінансову допомогу можуть отримувати лише громадяни, які не отримували виплати з інших міжнародних програм.

Фінансова допомога від ADRA Ukraine

Цю грошову допомогу можуть отримувати:

  • сім'ї з дітьми, які перебувають на території воєнних дій або виїхали звідти;
  • багатодітні сім'ї, діти-сироти та напівсироти;
  • вагітні та годуючі жінки;
  • жінки або чоловіки, які самостійно містять сім'ю;
  • особи віком понад 50 років з інвалідністю;
  • особи з інвалідністю/з хронічними захворюваннями/пораненням внаслідок бойових дій.

Допомга видається громадянам, які живуть у Києві, Харкові, Сумах, Миколаєві, Херсоні, Луганську, Донецьку, Житомирі, Запоріжжі, Чернігові та в цих областях. Сума виплати становить 6 660 гривень.

Заявки на отримання допомоги приймаються лише через гарячу лінію за номером (067) 333-17-52. 

Для отримання потрібно мати такі документи:

  • копію/фото документів кожного члена сім'ї: перша та друга сторінки паспорта та прописка (якщо ID-картка, то копія обох сторін та програма з пропискою);
  • ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про народження;
  • документ, що підтверджує критерій уразливості.

Фінансова допомога від 1k Project

Цей проєкт допомогає українським сім’ям і дітям, що постраждали війни. Для отриманнягрошей потрібно перейти за посиланням і заповнити заявку.

Фінансова допомога "Єдність за майбутнє"

Цю програму започаткувала Естонська рада у справах біженців та Запорізький благодійний фонд "Єдність за майбутнє". Вона надає гроші жителям Запорізької, Донецької, Луганської, Харківської, Сумської, Чернігівської, Київської та Миколаївської областей, а також ВПО які мешкають у Полтавській Черкаській та Кіровоградській областях. Для початку оформлення допомоги потрібно зателефонувати до кол-центру за номером (067) 105-28-03.

Фінансова допомога від Фонду Українські Сестри та Кіндфрендлі

Гроші за цією програмою можуть отримати українки, які мають дітей або вагітні та опинились у скрутному становищі. Фонд надає одноразову фінансову допомогу, яка надається тим, хто втратив роботу та засоби для існування; психологічні та медичні консультації та інформацію щодо евакуації. Для отримання допомоги потрібно оформити заявку через спеціальний телеграм-бот.

Фінансова допомога від "Марш жінок"

Заявку на отримання допомоги від благодійного фонду "Марш Жінок" можна отримати, заповнивши заявку за посиланням.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, чи потрібно щось робити, щоб продовжувати виплати для ВПО у 2023 році, якщо заявка була оформлена у минулому році.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах