Страви на Щедрий вечір 2023: що має бути на столі на свято

Страви на Щедрий вечір 2023: що має бути на столі на свято.

Страви на Щедрий вечір 2023: що має бути на столі на свято. Фото: unian.ua

Події
13 сiчня 2023 11:11

13 січня в Україні відзначається Щедрий вечір. Це ще одне новорічне свято, яке українці звикли відзначати щорічно. На Щедрий вечір молодь збирається гуртом, водить козу та Меланку і заходить щедрувати до сусідів. Як і у будь-яке свято, на Щедрий вечір за столом збирається вся родина. Що приготувати на свято - читайте далі.

13 грудня гоують традиційні страви, серед яких кутя, сало та верещака.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На Старий Новий рік прийнято готувати Щедру кутю. Ця страва є головною на столі під час новорічно-різдвяних свят. Для куті потрібне зерно пшениці або рису, мед і мак. У давнину кожен із цих інгредієнтів мав символічне значення. Зерно символізувало життя, мед - здоров'я, а мак - достаток в родині.

Інгредієнти: 400 грамів пшениці, 200 грамів маку, горіхи, сухофрукти, мед, 2-3 столові ложки вершкового масла, цукор - за смаком. Також можна додати 1 столову ложку коньяку.

Також на святковий стіл можна приготувати гамуз "Ярославна". Це м'ясна страва з курячої грудинки з додаванням смачного соусу.

Для приготування страви потрібно: 40 грамів копченої курячої грудинки,  20 грамів обсмаженої подрібненої ріпчастої цибулі, половина вареного курячого яйця та половина свіжого помідора.

Інгредієнти для соусу: варена квасоля,  10 грамів маку, 80 грамів майонезу, лимонний сік, цукор і сіль – за смаком.

Щоб приготувати соус потрібно пропустити квасолю через м'ясорубку, додати перемелений мак, лимонний сік, майонез, сіль і цукор за смаком та все це ретельно перемішати. Грудинку можна готувати за звичним рецептом.

Незвичайна страва, яку готують на Щедрий вечір - це верещака. Вона готується зі свинячих реберець із додаванням бурякового квасу.

Інгредієнти: 400 грамів свинячих ребер, 200 грамів хліба, 50 грамів сала, 2 цибулини, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Потрібно нарізати реберця та заправити їх сіллю та перцем. Смажимо м'ясо в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додаємо буряковий квас і ставимо в духовку на 30 хвилин. У кінці приготування додаємо у страву подрібнені і обсмажені цибулю і сало.

Також на святковий стіл можна поставити сало, нарізку ковбас, вареники з м'ясом або сиром, а на солодкий стіл приготуйте млинці з родзинками та курагою.

Нехай ваш стіл буде багатим, а страви смачними. Святкуйте Щедрий вечір, щоб увесь рік бути здоровими та жити в достатку!

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, які свята будуть відзначати українці у 2023 році та чи заплановані цьогоріч додаткові вихідні.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах