Водохреще 2023: традиції, обряди та прикмети

Хрещення Господнє 2023 року: традиції, обряди та прикмети.

Хрещення Господнє 2023 року: традиції, обряди та прикмети. Фото: tureligious.com.ua

Події
19 сiчня 2023 09:15

19 січня православні християни святкують Хрещення Господнє. Цей день є одним із головних релігійних свят. Люди на Водохреще звикли святити воду в храмах і купатися в ополонці, хоча це не давня традиція. Вважається, що у цей день вся вода освячена, тож навіть вода з крана може бути цілющою. А вода, яку освятили в церкві, навіть має чудодійні властивості і може стояти вдома весь рік.

Хрещення Господнє - це одне з 12 великих свят для християн і вважається найважливішим після Великодня. Інша назва цього свята – Богоявлення, адже саме цього дня до Ісуса з неба звернувся Господь. За легендою подія сталася на річці Йордан, коли Ісусу виповнилося 30 років.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ісус Христос прийшов до Іоанна Предтечі і попросив його хрестити. Пророк здивувався, але незабаром погодився провести хрещення Сина Божого. Саме в цей час небеса розкрилися і на Ісуса зійшов святий дух у вигляді голуба, а голос із неба сказав, що Син Божий приймає хрещення. Після цього Ісус провів деякий час наодинці в пустелі, щоб помолитися і підготуватися до місії Спасителя, з якою він був посланий на землю.

Традиції та обряди на Хрещення

18 грудня віруючі відзначають Голодну кутю. Цілий день перед Хрещенням вони не їдять весь день і сідають за стіл тільки з появою першої зорі. Після цього дівчата збиралися на ворожіння, які цього вечора вважалися найправдивішими. Наприклад, вони могли викидати черевичок за паркан, щоб дізнатися, з якого боку прийде суджений. Ще одним ворожінням були розмови сусідів. Дівчата підслуховували, що відбувалося у будинках. Якщо у сусідів цього вечора тихо - рік буде гармонійним та спокійним.

19 грудня у водоймах роблять ополонку у вигляді хреста чи кола. Біля неї обов'язково встановлюється дерев'яний хрест із крижаним голубком, який символізує Святий Дух. Священик у храмі на Водохреща проводив молебень, а потім йшов до ополонки та просив на воду Боже благословення. Ці обряди традиційні та описувалися у релігійних літописах. А ось традиція хрещенських купань не описана у Слові Божому, але є обов'язковою для багатьох віруючих. Люди вважають, що купання у крижаній воді цього дня змиває з людини гріхи. Однак Церква наголошує, що гріхи змиваються лише покаянням через таїнство Сповіді. Після купання люди сідали за святковим столом із пісними стравами та кутею. Цього дня також обов'язково треба було окропити будинок, членів сім'ї та тварин освяченою водою.

Прикмети на Хрещення Господнє

  • Якщо день сонячний та теплий, то хороша погода триватиме ще кілька тижнів;
  • якщо йде дощ, то дощ буде до кінця місяця;
  • холодна та ясна погода – до посушливого літа;
  • снігова та похмура погода та сині хмари опівдні – до хорошого врожаю;
  • повний місяць – до повноводства навесні.

Що не можна робити на хрещення?

Як і будь-яке інше релігійне свято на Хрещення не можна сваритися, пліткувати і бажати зла іншим. Набирати і святити воду потрібно лише зі світлими думками та не поспішати під час цього. Святу воду не можна також набирати воду у пластикову тару або у пляшку з-під алкоголю.

Заборонено також занурюватися в ополонку до того, як священик опустить туди розп'яття та прочитає молитву. Крім того, до та після купання не можна вживати алкоголь. Щодо того, чи можна розбавляти освячену воду, ходять суперечки. Одні віруючі вважають, що під час розведення свята вода може втратити свої властивості. Інші ж вірять, що Водохреща здатна передавати їх простій воді.

На Водохреща не варто займатися домашньою роботою та рукоділлям, заборонено прати, прибирати, шити та в'язати. Займати гроші цього дня також не можна. Вважається, що виносити речі з дому на Водохреща – погана прикмета. А ще цього дня не можна плакати, адже згідно з повір'ям людина литиме сльози до наступного року.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, які державні та релігійні свята відзначатимуть українці у 2023 році.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах