У Туреччині та Сирії стався потужний землетрус: що відомо

У Туреччині та Сирії стався потужний землетрус: що відомо.

У Туреччині та Сирії стався потужний землетрус: що відомо. Фото: з доступних джерел

Події
06 лютого 2023 18:43

Сьогодні, 6 лютого, стався руйнівний землетрус поблизу міста Газіантеп у Туреччині. Його магнітуда становила 7,8 бала за шкалою Ріхтера. Цей землетрус став найпотужнішим у Туреччині за останні понад 80 років, також він зачепив Сирію. 

Наразі відомо, що землетрус забрав життя 1498 жителів Туреччини, 783 – Сирії. Поранених понад 9 тисяч. Кількість жертв землетрусу стрімко зростає.

Через землетрус постраждали 10 міст: Газіантеп, Кахраманмарас, Хатай, Османіє, Адіяман, Малатія, Шанліурфа, Адана, Діярбакир та Кіліс. За даними турецької влади, відбулося щонайменше 20 підземних поштовхів.

Землетрус у Туреччині.Землетрус у Туреччині. Фото: Associated Press

Землетрус у Туреччині.Землетрус у Туреччині. Фото: Associated Press

Понад 3 тисячі будівель обрушилися в Туреччині через землетрус. Зараз рятувальники дістають постраждалих з-під завалів, однак у багатьох постраждалих районах температура повітря впала нижче нуля. Це стає великим гуманітарним викликом для влади, оскільки тисячі людей опинилися під відкритим небом. Це також зменшує шанси на виживання тих, хто досі перебуває під завалами.

Через те, що землетрус стався вночі, багато людей спали у своїх ліжках і просто не встигли залишити свої будинки.

Влада Туреччини стягнула рятувальні команди та літаки до постраждалого району, одночасно оголосивши "тривогу 4 рівня", що вимагає міжнародної допомоги. Збройні сили Туреччини встановили повітряний коридор, щоб медичні та рятувальні групи могли дістатися до постраждалих від землетрусу районів.

"Великий землетрус в Туреччині був чітко зареєстрований на сейсмографах в Данії і Ґренландії", — повідомив сейсмолог Тіне Ларсен

Хвилі від землетрусу зафіксував сейсмограф на датському острові Борнхольм приблизно через п'ять хвилин після початку. Ще за три хвилини поштовхи досягли східного узбережжя Ґренландії.

У Стамбулі люди здають кров, щоб допомогти постраждалим. 

Наслідки землетрусу в Сирії

У Сирії внаслідок землетрусу загинула сестра прем'єр-міністра країни Хусейна Арнуса. Трагедія сталася через обвалення будівлі у місті Хама. Разом із сестрою прем'єра загинули кілька її дітей та онуків.

 

Наслідки землетрусу.Наслідки землетрусу. Фото: Associated Press

Наслідки землетрусу.Наслідки землетрусу. Фото: Associated Press

Наслідки землетрусу.Наслідки землетрусу. Фото: Associated Press

Поштовхи були відчутні навіть на Кіпрі, в Єгипті, Грузії та Лівані.

Реакція України

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття турецькому народу та запропонував допомогу у подоланні наслідків стихійного лиха. 

"Я висловлюю співчуття президенту Ердогану, турецькому народу та сім'ям загиблих внаслідок землетрусу в Туреччині і бажаю якнайшвидшого одужання всім постраждалим. Ми підтримуємо народ Туреччини у цей скрутний час. Ми готові надати необхідну допомогу для подолання наслідків катастрофи", – йдеться у повідомленні.

"Серед рятувальників світу немає чужої біди, коли йдеться про порятунок людей. Чи то стихійні лиха, чи звичайна побутова пожежа", - висловив співчуття голова ДСНС Сергій Крук з приводу землетрусу, що стався у Туреччині.

Речник МЗС Олег Ніколенко повідомив, що МЗС України отримало 24 звернення щодо відсутності зв'язку з рідними, які проживають у зоні землетрусу в Туреччині.

"Наразі є 24 звернення щодо відсутності зв'язку з громадянами України, які проживають у зоні стихійного лиха. Усю інформацію оперативно передано турецькій стороні. Місця знаходження наших громадян з'ясовуються. Після отримання оновленої інформації дипломати негайно інформуватимуть рідних", - наголосив Ніколенко у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах