У Верховній Раді пропонують скасувати свята 8 березня та 1 травня 2023 року

У Верховній Раді пропонують скасувати свята 8 березня та 1 травня.

У Верховній Раді пропонують скасувати свята 8 березня та 1 травня. Фото ілюстративне: the-warsaw.com

Події
14 лютого 2023 17:20

До Верховної Ради внесли законопроект, згідно з яким пропонується скасувати кілька офіційних свят та замінити їх на інші.

Йдеться про Міжнародний жіночий день, 8 березня, та про День праці, 1 травня. У пояснювальній записці вказано, зараз відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця, що потребує закріплення і на символічному рівні державного календаря.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Автори законопроекту зазначили, що вони пропонують усунути спадщину колоніального минулого у культурному житті та побуті та очистити календар від нав'язаних минулим дат.

Які свята пропонують скасувати?

Міжнародний жіночий день, 8 березня, було встановлено окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль та місце жінок. Його запровадили з ініціативи Клари Цеткін 1921 року, з прив'язкою до початку Лютневої революції у Росії 1917 року.

Також пропонують прибрати з календаря свято День праці, 1 травня, яке використовувалося для пропаганди в Радянському союзі та Третьому Рейху (де теж було офіційним святом).

Автори законопроекту не оминули і питання святкування "Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні", 9 травня. Вони пояснюють, що в інших країнах це не святковий, а траурний день вшанування десятків мільйонів загиблих. Відповідний характер, на думку депутатів, слід повернути й Україні, щоби день обходився без святкувань на кістках. Вихідний день цієї дати, 8 травня, пропонують скасувати, а свято перейменувати на "День пам'яті та примирення"

Які нові свята хочуть запровадити?

Аналогом для Міжнародного жіночого дня пропонують зробити "День української жінки", який відзначатиметься 25 лютого, у день народження української письменниці Лесі Українки.

У березні можна відзначати день народження українського поета Тараса Шевченка. Так, святковим може стати 9 березня.

У травні ж замість Дня праці офіційним пропонують визнати "День матері", який відзначається у другу неділю того місяця. Завдяки тому, що день випадає на неділю, йому не потрібно буде вводити окремий вихідний.

Які свята пропонують скасувати та які нові запровадити.Які свята пропонують скасувати та які нові запровадити. Фото: rada.gov.ua
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах