Карта бойових дій в Україні 22 лютого

Карта бойових дій в Україні 22 лютого.

Карта бойових дій в Україні 22 лютого. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
22 лютого 2023 07:49
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 22 лютого, в Україні розпочалася 364-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. У зверненні президента Росії Володимира Путіна до Федеральних зборів РФ 21 лютого не було сформульовано конкретних цілей чи намірів щодо війни в Україні, натомість було підкріплено кілька давніх риторичних позицій у спробі виграти Путіну більше часу для затяжної війни.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 22 лютого. 

Путін заявив, що Росія почала "спеціальну військову операцію" в Україні рік тому, щоб захистити людей на "історичних землях" Росії, забезпечити внутрішню безпеку Росії, захистити людей Донбасу та усунути загрозу з боку українського "неонацистського" режиму, який, як він стверджує, діє з 2014 року. Путін жорстко звинуватив колективний Захід у озброєнні України та розгортанні баз і біолабораторій поблизу російських кордонів, тим самим розв’язавши війну проти Росії. Путін хибно порівняв Збройні Сили України з різними нацистськими дивізіями та подякував Збройним Силам Росії за їхні зусилля у боротьбі з нацистською загрозою. Значна частина виступу була наголошена на передбачуваній стійкості російської економічної, соціальної та культурної сфер, і Путін надав кілька рекомендацій щодо розвитку окупованих територій України. Промова Путіна, зокрема, повторювала кілька давніх російських інформаційних операцій щодо виправдань війни та не стала переломом у риторичній позиції Росії щодо війни. Путін міг використати цю подію, щоб сформулювати нові цілі та засоби їх досягнення, наприклад, оголосити ще одну офіційну хвилю часткової мобілізації, перевизначити "спеціальну військову операцію" як офіційну війну або вжити додаткових заходів для мобілізації російської оборонно-промислової бази більш конкретним способом. Натомість Путін сказав дуже мало по суті.

Оголошення Путіна про призупинення участі Росії в Договорі про скорочення стратегічних озброєнь (СНО) привернуло більше уваги, ніж відносно шаблонний зміст решти виступу. Наприкінці своєї промови Путін заявив, що колективний Захід використав СНО, щоб спробувати завдати Росії стратегічної поразки, і тому Росія призупиняє свою участь у СНО, хоча Путін наголошував, що призупинення не є повним виходом. Путін закликав Міністерство оборони Росії (Міністерство оборони) і Росатом забезпечити готовність до випробувань ядерної зброї. Можливо, Путін зробив це оголошення для того, щоб знову ввести ядерну риторику в інформаційний простір, тим самим відвернувши увагу від загальної безсутності решти його виступу. Раніше ISW повідомляв про використання Росією ядерної риторики як інформаційної операції, щоб знеохотити Україну та Захід і компенсувати невдачі Росії на полі бою.

Після візиту Києва президент США Джо Байден поїхав до Польщі, де 21 лютого виступив у Варшаві, щоб підтвердити підтримку США та НАТО Україні. Байден наголосив на єдності між країнами НАТО та заявив, що "наша підтримка України не похитнеться, НАТО не розділиться, і ми не втомимось". Байден також прямо звернувся до промови Путіна 21 лютого, заявивши, що "Захід не планував змови напасти на Росію" і "[Путін] міг би закінчити цю війну одним словом".

Карта бойових дій в Україні 22 лютого.Карта бойових дій в Україні 22 лютого. Фото: www.understandingwar.org

Російські війська продовжують здійснювати обмежені наземні атаки на північний захід від Сватового та поблизу Кремінної. Український Генштаб повідомив, що ЗСУ відбили російські наземні атаки поблизу Гряниківки та Масютівки (обидва за 54 км на північний захід від Сватового).

Карта бойових дій в Україні 22 лютого.Карта бойових дій в Україні 22 лютого. Фото: www.understandingwar.org

Російські війська продовжують нарощувати тактичні успіхи в Бахмуті та навколо нього. Геолокаційні кадри, зроблені 14 лютого та опубліковані 20 лютого, показують, як українські танки стріляють по російській піхоті в смузі дерев вздовж траси E40 Бахмут-Слов’янськ, підтверджуючи, що російським військам вдалося перерізати E40 на північний захід від Бахмута. Однак той факт, що російські війська перекрили E40 тиждень тому і досі не змусили українців вийти з Бахмута, свідчить про те, що це не життєво важлива логістична артерія в місто, як часто стверджують військові блогери. Геолокаційні кадри також вказують на те, що російські війська досягли невеликого прогресу на північний схід від Бахмута біля Берестового (20 км на північний схід від Бахмута) та на південному заході Бахмута в районі Маріупольського кладовища. Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північ від Бахмута поблизу Васюківки (11 км на північ) та Берхівки (4 км на північ); і на північний схід від Бахмута навколо Василівки (21 км на північний схід).

Карта бойових дій в Україні 22 лютого.Карта бойових дій в Україні 22 лютого. Фото: www.understandingwar.org

Українські чиновники повідомили, що російські війська продовжують зміцнювати та будувати укріплення в тилових районах півдня України. Мер українського Мелітополя Іван Федоров повідомив, що російські війська збільшили чисельність сил ПВК "Вагнера", мобілізованого персоналу та батальйонів осетинського та дагестанського персоналу в невизначених районах Запорізької області.

Російські війська продовжують регулярні обстріли на захід від Гуляйполя, а також населених пунктів в Херсонській та Миколаївській областях.

Карта бойових дій в Україні 22 лютого.Карта бойових дій в Україні 22 лютого. Фото: www.understandingwar.org

Карта бойових дій в Україні 22 лютого.Карта бойових дій в Україні 22 лютого. Фото: www.understandingwar.org
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах