Карта бойових дій в Україні 4 березня

Карта бойових дій в Україні 4 березня.

Карта бойових дій в Україні 4 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
04 березня 2023 10:35
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 4 березня, в Україні розпочалася 374-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Схоже, що українські війська створюють умови для контрольованого відведення бойові підрозділи з частин Бахмута.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 4 березня.

Приблизно з травня 2022 року російські війська ведуть бої за взяття Бахмута, міста з довоєнним населенням приблизно 70 000 осіб. Геолокаційні кадри, опубліковані 3 березня, підтверджують, що українські війська зруйнували два критично важливих мости в районі Бахмута - один через річку Бахмутівка на північному сході Бахмута та один уздовж траси Хромове - Бахмут на захід від Бахмута. Запобіжне знищення мостів, ймовірно, свідчить про те, що українські війська можуть намагатися перешкодити руху росіян у східному Бахмуті та обмежити потенційні шляхи виходу Росії з Бахмута на захід. Раніше радник президента України Олександр Роднянський заявив, що за потреби українські сили можуть відійти з позицій у Бахмуті. Роднянський також зазначив, що Україна укріпила територію на захід від Бахмута так, що навіть якщо українські війська почнуть відступати, російські війська не обов’язково зможуть швидко взяти все місто. Якщо українське військове командування визнає за необхідне відступити з Бахмута, воно, судячи із заяв і повідомлень про дії українських військових, здійснить обмежений і контрольований відхід з особливо складних ділянок східного Бахмута.

Російські офіційні особи продовжували оприлюднювати обмежену інформацію про вторгнення 2 березня в Брянську область, але не змогли надати ясності щодо того, що насправді сталося.

Російська влада продовжує намагатися представити Росію як єдиного безпечного оператора Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), що, ймовірно, обмежить присутність Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на ЗАЕС і змусить де-факто визнати російську власність на ЗАЕС.

Карта бойових дій в Україні 4 березня. Карта бойових дій в Україні 4 березня. Фото: ISW

3 березня російські війська продовжили наступ на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. Західні ЗМІ повідомили, що українські офіційні особи наказали про обов’язкову евакуацію вразливих цивільних осіб із Куп’янська через обстріл Росією цього району. Луганський обласний голова Сергій Гайдай повідомив, що українські війська в ніч з 2 на 3 березня завдали удару по колоні російської техніки поблизу Сватового, внаслідок чого російські війська зазнали значних втрат у техніці в цьому районі. Гайдай також зазначив, що російські війська в районі Кремінної все частіше вдаються до використання важкої техніки, оскільки вони не мають успіху у проведенні ефективних атак малими групами. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Білогорівки.

Карта бойових дій в Україні 4 березня. Карта бойових дій в Україні 4 березня. Фото: ISW

Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили атаки на сам Бахмут; на північ від Бахмута біля Васюківки; і на північний захід від Бахмута поблизу Дубово-Василівки, Оріхово-Василівки, Григорівки і Богданівки.

3 березня російські війська продовжили наземні обстріли в районі міста Авдіївка-Донецьк. У Генштабі України повідомили, що російські війська завдали безуспішних ударів по самій Авдіївці та поблизу Красногорівки, Кам'янки, Мар’їнки, Побєди. Геолокаційні кадри, опубліковані 3 березня, показують, що російські війська поступово просуваються до північно-західних околиць Донецька поблизу Водяного.

Генштаб України повідомив, що російські війська продовжували невизначені наступальні дії на Вугледарському напрямку.

Карта бойових дій в Україні 4 березня. Карта бойових дій в Україні 4 березня. Фото: ISW

3 березня російські війська продовжують регулярно обстрілювати населені пункти на захід від Гуляйполя та в Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській областях. Український Генштаб повідомив, що російські війська на запорізькому та херсонському напрямках намагалися покращити свої тактичні позиції з метою відновлення майбутніх можливих наступальних дій.

Карта бойових дій в Україні 4 березня. Карта бойових дій в Україні 4 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 4 березня. Карта бойових дій в Україні 4 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах