Карта бойових дій в Україні 6 березня

Карта бойових дій в Україні 6 березня.

Карта бойових дій в Україні 6 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
06 березня 2023 11:55
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 6 березня, в Україні розпочалася 376-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські війська ведуть обмежений бойовий відхід у східному Бахмуті та продовжують завдавати значних втрат наступаючим змішаним військам Росії. 

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 6 березня.

Російські військові блогери знизили свої очікування щодо здатності російських військ розпочати додаткові наступальні дії, які, ймовірно, завершаться незалежно від того, чи справді російські війська захоплять Бахмут. Якщо російським військам вдасться захопити і втримувати Бахмут, вони можуть спробувати відновити наступ на Костянтинівку чи Слов’янськ, або на обидва населені пункти одразу, але зіткнуться з ендемічними обмеженнями персоналу та обладнання. Дуже ймовірна неминуча кульмінація російського наступу навколо Бахмута до або після його падіння.

Карта бойових дій в Україні 6 березня.Карта бойових дій в Україні 6 березня. Фото: ISW

Українські сили, ймовірно, здійснюють обмежений тактичний відхід у Бахмуті, хоча оцінювати наміри України щодо повного відходу з міста ще зарано. Українські сили можуть відступати зі своїх позицій на східному березі річки Бахмутка, враховуючи нещодавне руйнування залізничного мосту через річку в північно-східному Бахмуті.

Російські військові кореспонденти та військові блогери стверджують, що російські сили захопили східну, північну та південну частини Бахмута, але ISW наразі не може незалежно перевірити ці заяви. Геолокаційні кадри показали, що сили ПВК "Вагнер" продовжують просуватися в північно-східному Бахмуті та знаходяться в районі залізничної станції Ступки. Український військовослужбовець повідомив українському ЗМІ, що російські війська ще не перетнули річку Бахмутку в центральний Бахмут. Невідомо, чи планують українські сили утримувати позиції на західному березі річки Бахмутка.

Українська оборона Бахмута залишається стратегічно міцною, оскільки вона продовжує споживати російську живу силу та техніку, поки українські сили не зазнають надмірних втрат.

Українські війська навряд чи відступлять із Бахмута одразу й можуть продовжити поступовий відхід із бойовими діями, щоб виснажити російські сили. Російські війська навряд чи зможуть швидко отримати значні територіальні здобутки під час ведення війни в місті, яка зазвичай надає перевагу тим, хто захищається, і може дозволити українським силам завдати значних втрат наступаючим російським підрозділам, навіть якщо українські війська активно відступають. Центр міста Бахмут розташований на західному березі річки Бахмутка, і російським військам доведеться пройти через цей район, якщо вони не зможуть просунутися безпосередньо на північ або південь від Бахмута. Такі міські умови та характеристики річки можуть піти на користь українським силам, якщо українські сили зможуть утримувати лінію від Хромове (селище на північно-західній околиці Бахмута) на південь до траси Т0504 Бахмут-Костянтинівка. Російські військові блогери відзначають, що українські війська зберігають здатність обороняти Хромове та продовжують відбивати російські атаки на Іванівське та на трасі Т0504 на південь. Українська оборона позицій біля Хромового та на T0504 може змусити російські сили вести бій через міську місцевість у центрі Бахмута, що може спричинити значні затримки та втрати російських сил і прискорити кульмінацію російського наступу. Міські бої в Бахмуті можуть ще більше погіршити вже виснажені російські змішані сили подібно до того, що було спричинено відходом України з бойових дій на лінії Сєвєродонецьк-Лисичанськ, що фактично завершило російські наступальні операції в Луганській та Донецькій областях влітку 2022 року.

Незрозуміло, чи мають намір російські сили відновити наступ поблизу Вугледара, і дуже малоймовірно, що російські війська просунуться в цьому напрямку достатньо далеко, щоб підтримувати операції в будь-якому іншому місці.

Імовірна неминуча кульмінація російського наступу навколо Бахмуту, вже кульмінований російський наступ навколо Вугледару та загальмований російський наступ у Луганській області, ймовірно, створюють надійні умови для українських контрнаступальних операцій.

Раніше ISW оцінювало, що російські війська відновили ініціативу в Україні станом на 8 лютого, але з тих пір російські сили не змогли скористатися цією ініціативою для досягнення будь-яких значних операційних успіхів. Російські війська, ймовірно, втратять ініціативу в Україні протягом найближчих місяців через ймовірну кульмінацію трьох основних наступальних зусиль. Раніше українські війська перехопили ініціативу після кульмінації російського наступу на Сєвєродонецьк і Лисичанськ у липні 2022 року, а через кілька місяців провели контрнаступальні операції, в результаті яких було звільнено значні ділянки території в Харківській і Херсонській областях. Кульмінація нинішніх трьох наступальних зусиль Росії, ймовірно, дозволить українським силам почати контрнаступ будь-де вздовж лінії фронту, де вони вважають найкращим для таких операцій.

Карта бойових дій в Україні 6 березня.Карта бойових дій в Україні 6 березня. Фото: ISW

Російські сили продовжували проводити обмежені наземні атаки на північний захід і південь від Кремінної. Успіху не мають. 

Карта бойових дій в Україні 6 березня.Карта бойових дій в Україні 6 березня. Фото: ISW

Генштаб України повідомив, що на окремих ділянках Запорізького та Херсонського напрямків російські війська намагаються створити умови для переходу в наступ. ISW не спостерігала ознак того, що російські війська готуються розпочати постійні наступальні операції в Запорізькій області або будь-які наступальні дії в Херсонській області.

Карта бойових дій в Україні 6 березня.Карта бойових дій в Україні 6 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 6 березня.Карта бойових дій в Україні 6 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах