Карта бойових дій в Україні 8 березня

Карта бойових дій в Україні 8 березня.

Карта бойових дій в Україні 8 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
08 березня 2023 07:16
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 8 березня, в Україні розпочалася 378-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. ISW продовжує оцінювати, що російським силам бракує спроможності використати тактичне захоплення Бахмута для подальшого просування, і, ймовірно, триваючий активний наступ швидко завершиться після захоплення міста.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 8 березня.

Триваюча децентралізація структури російських військ у бік невеликих штурмових загонів із використанням спрощеної тактики, у поєднанні зі зростанням втрат серед найбільш ефективних російських військ, ймовірно, значно обмежить здатність російських військ належним чином використовувати будь-які шляхи просування, відкриті після захоплення російськими військами Бахмуту. Навряд чи армія Росії здобуде більше, ніж тактичну перемогу після 10 місяців боїв на Донецькому напрямку.

7 березня Росія обміняла 130 українських військовополонених на 90 російських військовополонених. У Держприкордонслужбі повідомили, що зі 130 звільнених українських військових 87 воювали в Маріуполі, у тому числі 71 захисник "Азовсталі".

Генерал ВПС США Джеймс Б. Хекер, командувач ВПС США в Європі-Африці, і Об’єднане повітряне командування НАТО підтвердили, що США надали Україні комплекти JDAM-ER (Joint Direct Attake Munition Extended Range). Гекер зазначив, що JDAM-ER прибули в Україну три тижні тому і мають радіус дії 72 км. Варто зазнчаити, що ці керуючі бомби дозволять українським силам завдавати ударів по російських передових і ближніх тилових позиціях, не ризикуючи проникнути в російський повітряний простір.

Карта боевых действий на Украине 8 марта.Карта боевых действий на Украине 8 марта. Фото: ISW

Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні операції поблизу Гряниківки, Невського, Білогорівки та Спірне. Геолокаційні кадри, опубліковані 7 березня, на яких зображено російські війська, які штурмують і захоплюють українські позиції на північний захід від Кремінної, вказують на обмежене просування Росії. Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай заявив, що російські війська не можуть захопити Стельмахівку і Невське.

Гайдай заявив, що російські війська збільшили кількість хвиль ударів на Кремінському та Білогорівському напрямках.

Карта боевых действий на Украине 8 марта.Карта боевых действий на Украине 8 марта. Фото: ISW

Російські війська, ймовірно, захопили східну частину Бахмута, на схід від річки Бахмутка, після контрольованого відходу українських військ зі східного Бахмута станом на 7 березня. Російські війська продовжують штурми в місті та його околицях. Геолокаційні кадри свідчать, що російські позиції у східному Бахмуті в межах 200 метрів від річки Бахмутка та російські війська, які комфортно діють у районах у східному Бахмуті, де їх раніше не спостерігали, підтверджуючи попередні заяви Росії про те, що російські війська захопили східну частину Бахмута та що українські війська відійшли до центрального та західного Бахмута. Крім того зафіксоване просування росіян у південно-західному Бахмуті. Генштаб України повідомив, що російські війська продовжують спроби штурму Бахмута і що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північний схід від Бахмута поблизу Федорівки і Білогорівки; на північний захід від Бахмута в районі Дубово-Василівки, Ягідного і Залізянського; на захід від Бахмута в районі Іванівського і на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки. Російські джерела стверджували, що українські сили продовжують відступати на захід від Бахмута. Один військовий блогер зазначив, що українські війська проводять контратаки на південний захід від Бахмута в районі траси Т0504 Костянтинівка-Часів Яр-Бахмут, щоб зберегти доступ до дороги. Фінансист ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що його бійці вбили 11 осіб.

У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки в районі Красногорівки, Новокалинового, Кам’янки, Північне; на північно-західній околиці Донецька поблизу Первомайського та Невельського; та на південно-західній околиці м. Донецьк біля м. Мар’їнка.

Карта боевых действий на Украине 8 марта.Карта боевых действий на Украине 8 марта. Фото: ISW

Російське джерело стверджує, що українські війська намагаються провести операцію через Дніпро. 7 березня російський військовий блогер заявив, що російська 126-а окрема бригада берегової оборони (22-й армійський корпус Чорноморського флоту) відбила українську спробу висадитися на острів Великий Потьомкін на південь від Херсона.

Карта боевых действий на Украине 8 марта.Карта боевых действий на Украине 8 марта. Фото: ISW

Повідомляється, що російські війська зводять оборону в Запорізькій області. 7 березня російський блогер опублікував супутниковий знімок, на якому нібито видно, як російські війська будують оборонні рубежі на запорізькому напрямку. Він припустив, що російські війська могли будувати оборонні лінії, готуючись до українського контрнаступу в квітні 2023 року. Інший військовий блогер опублікував схожі супутникові зображення, назвавши цю оборону "лінією Вагнера", вказуючи на те, що сили Групи Вагнера можуть бути активними в цьому районі. Незрозуміло, натякав він на нову "лінію Вагнера" в Запорізькій області чи на те, що це якимось чином продовження нинішньої "лінії Вагнера", раніше побудованої на Донбасі.

Російські війська продовжують регулярні обстрілювати населені пункти на захід від Гуляйполя та Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Карта боевых действий на Украине 8 марта.Карта боевых действий на Украине 8 марта. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах