Карта бойових дій в Україні 10 березня

Карта бойових дій в Україні 10 березня.

Карта бойових дій в Україні 10 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
10 березня 2023 08:41

Сьогодні, 10 березня, в Україні розпочалася 380-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Вчора, 9 березня, російські війська завдали найбільшого ракетного удару по Україні в 2023 році, але, швидше за все, ця атака послужила лише цілям російської державної пропаганди.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 10 березня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Українські військові повідомили, що російські сили завдали удару по критично важливій інфраструктурі України 84 різними ракетами, у тому числі 28 крилатими ракетами Х-101/Х-555 та 20 крилатими ракетами "Калібр", шістьма протикорабельними ракетами Х-22, шістьма гіперзвуковими. -47 "Кинжал", двома ракетами Х-Надзвукові протикорабельні ракети 31П, шість керованих ракет Х-59 і не менше 13 зенітно-ракетних комплексів С-300. Російські сили також атакували Україну за допомогою восьми безпілотників Shahed-136 іранського виробництва, які, на думку українських офіційних осіб, ймовірно прагнули відвернути увагу українських систем ППО перед ракетними ударами.

Повідомляється, що українські сили збили 34 з 48 крилатих ракет "Калібр" та Х-101/Х-555, а також чотири безпілотники Shahed-136. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що російські удари вразили вісім енергетичних об'єктів, що спричинило відключення електроенергії в деяких районах країни.

У Міністерстві оборони РФ заявило, що російські сили завдали "високоткових ракетних ударів великої дальності з повітря, моря і наземного базування" по українській військовій інфраструктурі, військово-промислових комплексах та енергетичній інфраструктурі, що підтримує українські збройні сили, як відплата за передбачуване вторгнення до Брянської область 2 березня.

Кремль, ймовірно, навмисно запустив ракети, які українська система ППО не може перехопити, щоб досягти результатів у російському інформаційному просторі, незважаючи на скорочення запасів таких ракет. Представник ВПС України Юрій Ігнат зазначив, що Росія має до 50 ракет "Кинжал" та використала деякі ракети, які вона не може замінити.

Наступальна операція ПВК "Вагнер" у східному Бахмуті, схоже, увійшла до тимчасової тактичної паузи, і залишається незрозумілим, чи збережуть бойовики "Вагнера" ​​свою оперативну перевагу у майбутніх наступах росіян у місті.

Російські війська можуть готуватися до відновлення наступальних операцій в районі Вугледару, хоча проблеми з персоналом і боєприпасами, що зберігаються, ймовірно, як і раніше, стримуватимуть просування російських військ.

Влада РФ, ймовірно, формує структури для створення та кооптування добровольчих військових формувань при державних енергетичних компаніях, щоб розподілити відповідальність, знизити навантаження на національний бюджет та уникнути санкцій.

Придністровський окупаційний уряд звинуватив український уряд у причетності до передбачуваної терористичної змови, яка, ймовірно, є частиною російської інформаційної операції щодо підриву довіри до України та дестабілізації Молдови.

Російська атака повністю відключила Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі від усіх зовнішніх джерел електроенергії на 10:00. Харчування відновили за кілька годин.

Карта бойових дій в Україні 10 березня.Карта бойових дій в Україні 10 березня. Фото: ISW

9 березня російські сили продовжували завдавати наземних ударів по лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна. За повідомленням Генштабу України, російські війська провели безуспішні операції у напрямку Гряниківка (54 км на північний захід від Сватового), Білогорівка (12 км на південь від Кремінної) та Спірне (25 км на південний схід від Кремінної).

Український голова Луганської області Сергій Гайдай повідомив, що Червонопопівка (6 км на північний захід від Кремінної) залишається оспорюваною і що контроль над населеним пунктом часто змінюється, а російські війська відступили з передових позицій біля Червонопопівки для відновлення сил.

Хайдай також заявив, що російські війська рідше атакують у районі Сватового, ніж на інших ділянках фронту.

Карта бойових дій в Україні 10 березня.Карта бойових дій в Україні 10 березня. Фото: ISW

Російські війська 9 березня продовжували наступальні дії в районі Бахмута, але не завершили обхід, охоплення та оточення міста. Український Генштаб повідомив, що ЗСУ відбивали атаки російських військ у районі Бахмута, в межах 11 км на північний захід від Бахмута в районі Оріхово-Василівка та Дубово-Васильівка та в межах 15 км на південний захід від Бахмута в районі Іванівське та Олександро- Шультине.

Автор ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що бойовики Групи Вагнера повністю захопили Дубово-Васильівку (6 км на північний захід від Бахмута), а опубліковані 9 березня кадри з геолокацією вказують на те, що сили Вагнера, ймовірно, захопили населений пункт.

На кадрах з геолокацією, опублікованих 8 березня, видно, що російські сили досягли незначних успіхів у південній частині Бахмута вздовж траси T0513.

9 березня російські війська продовжували наступальні операції неподалік Донецька. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні операції у районі Авдіївки; за 9 км на північ від Авдіївки в районі Кам'янки та Красногорівки; та в межах 36 км на південний захід від Авдіївки поблизу Північного, Первомайського, Невельського, Мар'їнки та Новомихайлівки.

9 березня російські війська провели локальні бойові дії в районі Вугледару (30 км на південний захід від Донецька). За повідомленням Генштабу України, наступальні операції російських військ у районі Вугледару були безуспішними.

Карта бойових дій в Україні 10 березня.Карта бойових дій в Україні 10 березня. Фото: ISW

9 березня українські сили завдали ймовірного удару HIMARS по російському транспортному вузлу у Волновасі Донецької області. Російська окупаційна влада звинуватила українські сили у завданні удару по автотранспортному підприємству у Волновасі (на північ від Маріуполя на перетині N20 та Т0509), а знімки з геолокацією показують серйозні пошкодження будівлі та деяких автобусів.

Російські джерела стверджували, що внаслідок удару було знищено 10 цивільних автобусів. Повідомляється, що сили ПВК "Вагнер" використовували автобуси для перевезення особового складу через південну Україну, як повідомляла ISW.

Російські удари повністю відключили Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі від усіх зовнішніх джерел електроенергії на 10 годину 9 березня. Український оператор атомної енергетики "Енергоатом" повідомив, що ЗАЕС перейшла в режим повного знеструмлення, що змусило станцію покладатися на аварійні резервні дизель-генератори для підтримки основних функцій ЗАЕС.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі наголосив, що це перший випадок відключення ЗАЕС від зовнішнього джерела з листопада 2022 року та шостий випадок в історії ЗАЕС. Вона ніколи не втрачала всієї потужності до повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році. Гроссі висловив розчарування через те, що ситуація з безпекою на ЗАЕС погіршилася і закликав до негайних зобов'язань щодо захисту ЗАЕС.

Карта бойових дій в Україні 10 березня.Карта бойових дій в Україні 10 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 10 березня.Карта бойових дій в Україні 10 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах