Карта бойових дій в Україні 13 березня

Карта бойових дій в Україні 13 березня.

Карта бойових дій в Україні 13 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
13 березня 2023 07:07
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 13 березня, в Україні розпочалася 383-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Конфлікт між Міністерством оборони Росії та ПВК "Вагнер" показує, що різні сторони в найближчому оточенні Путіна змагаються між собою в іграх, які не сприяють загальним цілям очільника Кремля.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 13 березня.

Наразі Міноборони Росії надає пріоритет ліквідації ПВК "Вагнер" на полях битв у Бахмуті, що, ймовірно, уповільнює швидкість просування в цьому районі. Пригожин бачив у Бахмуті можливість отримати важіль впливу на російське МО та, ймовірно, на Кремль для реалізації власних комерційних і політичних устремлінь. Путін використовував "Вагнер", щоб захистити свій режим від згубних для суспільства наслідків мобілізації, яка також продовжує гальмувати його військові дії в Україні.

Міністерство оборони Сполученого Королівства 12 березня повідомило, що російські військовослужбовці зі східних регіонів Росії гинуть в Україні в середньому в сорок разів більше, ніж російські військовослужбовці з Москви. Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що казахська та татарська меншини складають 75 відсотків втрат серед російських військових з Астраханської області.

12 березня віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук заявила, що російські чиновники незаконно депортували до Росії 2161 українську дитину-сироту. Верещук також заявила, що загальна кількість дітей, депортованих до Росії, може становити приблизно 150 тисяч.

Карта бойових дій в Україні 13 березня.Карта бойових дій в Україні 13 березня. Фото: ISW

Російські війська вели безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Дворічна, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Діброва, Білогорівка та Верхньокам’янське. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Западне, Масютівка, Куп’янськ, Крохмальне, Піщане і Чернещина Харківської області; Новоселівське, Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині, а також Сіверськ і Спірне Донецької області.

Карта бойових дій в Україні 13 березня.Карта бойових дій в Україні 13 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжували наступальні дії поблизу Бахмута, але не завершили розворот, охоплення та оточення міста. Російські військові блогери стверджують, що бойовики ПВК "Вагнер" захопили частину або всю Оріхово-Василівку (11 км на північний захід від Бахмута), хоча фінансист "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що його бойовики не контролюють населений пункт.

Російські війська вели наземні удари поблизу Авдіївки та вздовж західної околиці Донецька. Російські військові блогери стверджують, що російські війська увійшли в Красногорівку (9 км на північ від Авдіївки), хоча ISW не знайшло візуального підтвердження цих тверджень.

Карта бойових дій в Україні 13 березня.Карта бойових дій в Україні 13 березня. Фото: ISW

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка і Кам’янське Запорізької області; Берислав, Понятівка, Дніпровське і Білозерка на Херсонщині та Тамарине і Очаків Миколаївської області.

Карта бойових дій в Україні 13 березня.Карта бойових дій в Україні 13 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 13 березня.Карта бойових дій в Україні 13 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах