Карта бойових дій в Україні 17 березня

Карта бойових дій в Україні 17 березня.

Карта бойових дій в Україні 17 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
17 березня 2023 07:40
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 17 березня, в Україні розпочалася 387-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна, а також продовжують наступ у Бахмуті та його околицях.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 17 березня.

Крім того, російські війська продовжують наземні атаки вздовж лінії Авдіївка - Донецьк і в Західній Донецькій області. В свою чергу, російські джерела стверджують, що українські сили вели локалізовані штурми в Запорізькій області.

Українські джерела повідомили, що російські війська посилили присутність військово-морських сил у Чорному морі. Далі ISW розкаже із чим це пов'язано. 

Карта бойових дій в Україні 17 березня.Карта бойових дій в Україні 17 березня. Фото: ISW

У Генштабі України повідомили, що російські війська вели невдалі наступальні операції поблизу Гряниківки, Кремінної, Кузьминого, Білогорівка, Верхньокам’янське та Спірне. Опубліковані 16 березня геолокаційні кадри, на яких показано, як українські сили завдають удару по російській машині МТ-ЛБ на захід від Червонопопівки, вказують на обмежене наступ росіян на північний захід від Кремінної. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що російські війська активні поблизу Гряниківки, Білогрівки та Спірного.

Карта бойових дій в Україні 17 березня.Карта бойових дій в Україні 17 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжують просуватися до Бахмута та його околиць. Геолокаційні кадри, опубліковані 14 березня, показують, що російські війська просунулися на північний захід від Бахмута на північному березі Північного водосховища. Геолоковані зображення додатково підтверджують твердження фінансиста "Вагнера" Євгена Пригожина про те, що війська Вагнера захопили Залізянське 15 березня. Зйомки бойових дій із геолокацією, опубліковані 16 березня, підтверджують, що російські війська також незначно просунулися поблизу Курдюмівки. Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі зазначив, що, хоча російські сили можуть досягти невеликих тактичних успіхів у Бахмуті, вони пов’язані з високою вартістю живої сили та обладнання.

У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північний захід від Бахмута поблизу Оріхово-Василівки, Григорівки, Богданівки; і на захід від Бахмута біля Іванівського.

Карта бойових дій в Україні 17 березня.Карта бойових дій в Україні 17 березня. Фото: ISW

Генштаб України повідомив, що російські війська вели невдалі наступальні дії біля самої Авдіївки; поблизу Кам'янки, Степового; і Північне, на північно-західній околиці Донецька поблизу Невельського, Нейталового і Первомайського; та на південно-західній околиці Донецька біля Мар’їнки.

Карта бойових дій в Україні 17 березня.Карта бойових дій в Україні 17 березня. Фото: ISW

Російські джерела стверджують, що 15 березня українські війська здійснили локалізовані штурми в Запорізькій області. Російські військові блогери розширили кадри з геолокацією, на яких видно, як українські війська (ймовірно, менше роти) атакують позиції росіян приблизно за шість кілометрів на південь від Оріхова.

Російські джерела стверджували, що російські війська розширюють укріплення в Запорізькій області на тлі триваючих дискусій Росії щодо можливого контрнаступу України в цьому районі.

Українські джерела повідомили, що 16 березня російські сили збільшили свою військово-морську присутність у Чорному морі. Генштаб повідомив, що російські сили мають 21 військово-морський корабель у бойовій готовності в Чорному морі, 5 з яких несуть 32 ракети "Калібр". Поточна присутність російського військово-морського флоту в Чорному морі знаменує помітне збільшення порівняно з повідомленнями про 13 російських військово-морських кораблів у Чорному морі 15 березня. У Південному оперативному командуванні України повідомили, що більша, ніж зазвичай, присутність ВМС Росії може бути демонстративною відповіддю на заяви США про вилучення безпілотника MQ-9 Reaper, який два російські літаки Су-27 збили над Чорним морем 14 березня.
Повідомляється, що представник Міноборони США заявив, що російські військово-морські кораблі знаходяться на місці падіння американського безпілотника MQ-9 Reaper.

Карта бойових дій в Україні 17 березня.Карта бойових дій в Україні 17 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 17 березня.Карта бойових дій в Україні 17 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах