"Німесил", "Магнікор", "Постінор", "Тироксин": на які ліки з квітня потрібен рецепт

"Німесил", "Магнікор", "Постінор", "Тироксин": на які ліки з квітня потрібен рецепт.

"Німесил", "Магнікор", "Постінор", "Тироксин": на які ліки з квітня потрібен рецепт. Фото: з відкритих джерел

Події
31 березня 2023 10:56
Автор: Дарья Кунец

З 1 квітня в Україні електронний рецепт від лікаря потрібен буде на близько 60% зареєстрованих лікарських засобів. Інші ліки, які не вимагають обов'язкового призначення лікарем, можна буде, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепту.

Про це пише "Еспресо".

Повідомляється, що до рецептурних лікарських засобів належать антибіотики, протисудомні, гормональні препарати, в тому числі протизаплідні, препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигістамінні. Низка звичних ліків, зокрема знеболювальних чи протизастудних, також можуть належати до рецептурних препаратів.

Чи належить засіб до рецептурних, можна подивитись в інструкції до нього - про це вказано наприкінці. Також є онлайн Державний реєстр лікарських засобів, де є перелік усіх зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Там вказано, який засіб відпускається без рецепта.

Але, якщо пацієнт приймає певні ліки постійно, лікар може виписувати електронний рецепт дистанційно.

Які ліки продаватимуть за рецптом, а які ні:

Знеболювальні та жарознижувальні

Без рецепта від лікаря тепер не можна буде придбати популярний знеболюючий та протизапальний засіб "Німесіл" та його аналоги.

Усі знеболювальні на основі парацетамолу та ібупрофену продаватимуть без рецепта. "Анальгін" також можна буде придбати без рецепта, але тільки упаковку на 10 таблеток. Упаковка на 100 таблеток - тільки за рецептом, так само як і "Анальгін" в ампулах.

Ліки від кашлю

Деякі сиропи та пігулки від кашлю будуть відпускати без рецепту, наприклад, "Мукалтін", ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща. За рецептом можна буде придбати усі кодеїновмісні препарати, а також ліки на основі сальбутамолу. На більшість препаратів для інгаляцій також потрібно буде брати рецепт, у тому числі популярний "Беродуал".

Гормональні препарати

Всі гормональні препарати та відповідні контрацептиви відпускатимуться лише за рецептом. Навіть на протизаплідний засіб "Постінор", який найбільш ефективний у першу добу після незахищеного статевого акту, потрібен буде рецепт від лікаря.

Людям, які мають захворювання щитовидної залози та постійно приймають "Тироксин" (L-тироксин або еутирокс), потрібно буде регулярно відновлювати електронний рецепт.

Рецепт потрібен буде навіть на гормональні мазі та креми, наприклад, на "Момедерм". А ось "Феністіл" все ще можна буде купити без призначення від лікаря.

Проти алергії

Більшість популярних протиалергічних препаратів бдуть відпускати без рецепту: "Діазолін", "Лоратадін", "Супрастин" тощо. Але на "Супрастин" в ампулах потрібен буде рецепт.

"Екстрену" допомогу для алергиків у вигляді "Дексаметазону" також можна буде придбати лише за рецептом, оскільки це гормональний препарат.

Ліки від гіпертонії та серцево-судинних захворювань

В цій катеогрії майже всі ліки попали під продаж за рецептом. Так, "Каптоприл", "Каптопрес", "Бісопролол" – тепер можна буде придбати виключно за рецептом. Навіть на популярні серед гіпертоніків сечогінні препарати "Фуросемід" та "Діакарб" - потрібно буде брати рецепт у лікаря.

Краплі "Корвалол" та "Валокордін", а також етиловий спирт, без рецепта можна буде придбати тільки в маленьких флакончиках, на баночки по 50 мл і більше вже потрібен буде рецепт.

Також препарати для для розрідження крові тепер теж відпускатимуть лише малими упаковками. Наприклад, "Магнікор" або "Кардіомагніл" на 100 таблеток – лише за рецептом.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах