Карта бойових дій в Україні 15 квітня

Карта бойових дій в Україні 15 квітня.

Карта бойових дій в Україні 15 квітня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
15 квiтня 2023 11:32
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 15 квітня, в Україні розпочалася 416-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська продовжують наступальні дії в районі Кремінної, на лінії Авдіївка – Донецьк та атакують Бахмут. Українські війська обстрілювали тилові райони Луганської області.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 15 квітня.

Кремль, ймовірно, намагається представити Росію рівноправним оборонним партнером Китаю перед візитом міністра оборони КНР Лі Шанфу до Москви з 16 по 18 квітня. 14 квітня Міністерство оборони Росії оголосило, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу зустрінеться з Лі для обговорення двостороннього оборонного співробітництва, а також питань регіональної та глобальної безпеки. 14 квітня міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган заявив, що Китай не буде продавати зброю Росії та регулюватиме експорт до Росії товарів, які мають подвійне цивільне та військове призначення. Коментарі Ціня є продовженням зусиль Китаю риторично применшити свою підтримку Росії та продемонструвати, що існують межі «безмежного» партнерства, про яке Росія та Китай заявили перед повномасштабним вторгненням в Україну. ISW оцінило, що Путін не зміг забезпечити необмежене двостороннє партнерство з Китаєм, на яке він, ймовірно, сподівався, коли президент КНР Сі Цзіньпін відвідував Москву з 20 по 22 березня.

Фінансист ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин ставить інформаційні умови для використання провалу російської армії в разі успіху запланованого українського контрнаступу. 14 квітня Пригожин опублікував есе, в якому стверджує, що майбутній контрнаступ України має більші шанси на успіх, ніж на провал. Пригожин попередив, що егоїстична російська "глибинна держава" (яку він визначає як "спільноту близькодержавних еліт, які діють незалежно від політичного керівництва держави та мають тісні зв’язки та власний порядок денний") зараз перебуває в кризі через нездатність російських військових швидко здобути перемогу. Пригожин звинуватив членів цієї глибокої держави, вбудованої в російську бюрократію, у навмисному саботуванні успіху Росії у війні, оскільки вони прагнуть відновити своє привілейоване комфортне життя. Пригожин заявив, що ці російські глибинні державні "внутрішні вороги" підштовхуватимуть Кремль до "серйозних поступок", рівнозначних "зраді російських інтересів".

Пригожин прямо відкинув ідею будь-яких переговорів про припинення війни та закликав росіян продовжувати боротьбу, навіть якщо це призведе до тимчасової поразки Росії.

Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Фото: ISW

14 квітня російські війська продовжували обмежені наступальні дії в районі Кремінної. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії на південь від Діброви та біля Білогорівки. Російський військовий блогер стверджує, що російські війська безуспішно намагалися просунутися в напрямку Торського і Невського, і що важкі бої тривають поблизу Макіївки.

Російські джерела стверджують, що українські війська продовжують обстріли тилових районів Луганської області. Колишній радник голови "ЛНР" Родіон Мірошник заявив, що українські війська ввечері 13 квітня обстріляли Рубіжне і Троїцьке з 14 ракет HIMARS. Російський військовий блогер заявив, що українські війська завдають ударів по російських військових у тилових районах, готуючись до контрнаступальних операцій у цьому районі, і припустив, що українські війська посилять диверсійну діяльність у тилових районах Луганської області.

Російські джерела стверджували, що 14 квітня українські сили продовжували розвідку вздовж лінії Куп’янськ-Сватове. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська відбили п’ять українських диверсійно-розвідувальних груп поблизу Вільшани, Тимківки, Крохмальне.

Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Фото: ISW

Російські війська продовжують просуватися до Бахмута 14 квітня. Геолокаційні кадри показали, що "вагнерівці" досягли незначних успіхів у північно-західному Бахмуті та просунулися в південно-західній частині міста. Російські військові блогери стверджують, що сили ПВК "Вагнер" очистили парк "Алея троянд" на північному заході Бахмута та просунулися в кількох районах у центрі Бахмута, у тому числі через невизначену ділянку залізничної колії 13 квітня. 14 квітня російський військовий блогер заявив, що російські війська атакували Передтехнічне, а "вагнерівці" продовжили наступ у Бахмуті, поблизу Хромового та поблизу Богданівки. Військовий блогер, пов’язаний з Вагнером, заявив, що російські війська не контролюють трасу Т0504 Бахмут-Іванівське-Часів Яр, незважаючи на попередні твердження іншого військового блогера про протилежне.

Український Генштаб повідомив, що українські сили відбили російські наземні атаки в Бахмуті, на північний захід від Бахмута поблизу Богданівки та на південний захід від Бахмута поблизу Предтечиного.

Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Фото: ISW

Російські джерела стверджують, що українські війська продовжують обстрілювати російські тили в Запорізькій області. Російські військові блогери заявили, що 14 квітня українські війська завдали удару по Мелітополю невизначеними боєприпасами, а 13 квітня російська ППО в Мелітополі перехопила український безпілотник.

14 квітня російські війська продовжували регулярні обстріли на захід від Гуляйполя та в Херсонській області.

Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Мапа бойових дій в Україні 15 квітня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах