Карта бойових дій в Україні 28 квітня

Мапа бойових дій в Україні 28 квітня.

Мапа бойових дій в Україні 28 квітня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
28 квiтня 2023 14:12

Сьогодні, 28 квітня, в Україні розпочалася 429-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російське військове командування, схоже, проводить перестановки у керівництві органів управління, пов'язаних із формуванням сил, забезпеченням та логістикою.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 28 квітня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

27 квітня кілька відомих російських військкорів заявили, що заступник начальника Росгвардії генерал-полковник Олексій Кузьменков змінив генерал-полковника Михайла Мізінцева на посаді заступника міністра оборони РФ з тилу.

Пов'язаний із "Вагнером" воєнкор стверджував, що звільнення Мізінцева може бути результатом перевірки боєздатності військ Північного флоту, проведеної колишнім командувачем Повітряно-десантних військ (ВДВ) і пов'язаним з Вагнером генерал-полковником Михайлом Теплинським. Він нещодавно повторно призначений на невстановлену командну посаду в Україні.

Західні офіційні особи висловили впевненість у спроможності України провести успішний контрнаступ. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив 27 квітня, що НАТО навчив і оснастив понад дев'ять нових українських бригад, а також підкреслив, що українські сили перебувають у "сильному" положенні, щоб відбити захоплену територію у майбутньому контрнаступі.

Столтенберг додав, що НАТО та його партнери поставили Україні понад 98 відсотків обіцяних бойових машин, загалом понад 1550 одиниць бронетехніки, 230 танків та інше неуточнене обладнання.

Повідомляється, що російські сили використовують нову тактику, щоб ускладнити здатність української ППО виявляти російські ракети. 27 квітня російські сили завдали чотирьох ударів ракетами "Калібр" по Миколаєву, і українські джерела повідомили, що російські сили наводили ракети, використовуючи різні особливості місцевості, різну висоту пуску та багаторазову зміну траєкторії, щоб утруднити їх виявлення українськими засобами ППО.

Мапа бойових дій в Україні 28 квітня.Мапа бойових дій в Україні 28 квітня. Фото: ISW

27 квітня російські війська вели оборонні дії на куп'янському напрямі. За даними Міноборони Росії, підрозділи Західної групи військ (Західний військовий округ) знищили чотири українські диверсійно-розвідувальні групи у районі н. п. Новоселівське (30 км на південний схід від Куп'янська), Ольшана (15 км на північний схід від Куп'янська) та Крахмальне (25 км на південний схід від Куп'янська).

У Генштабі України повідомили, що російські сили на куп'янському напрямі не вели наступальних дій і продовжують зміцнювати свої позиції та використовувати БПЛА для коригування вогню артилерії.

Мапа бойових дій в Україні 28 квітня.Мапа бойових дій в Україні 28 квітня. Фото: ISW

27 квітня російські сили не досягли будь-яких підтверджених успіхів у Бахмуті або навколо нього. Український Генеральний штаб повідомив, що російські війська продовжували наступ у межах Бахмута, а українські сили відбивали наземні атаки російських військ у районі Оріхово-Василівка (11 км на північний захід від Бахмута), Богданівка (5 км на північний захід від Бахмута) та Іванівське (6 км на захід від Бахмута).

Мілблогер заявив 27 квітня, що сили Вагнера досягли головного входу до Бахмута з Хромового (безпосередньо на захід від Бахмута) та Івановського і перерізали основний, але не останній український логістичний шлях до Бахмута, але ISW не може підтвердити цю заяву.

Російські сили могли перекинути підрозділи Східного військового округу для посилення групи Вагнера на бахмутському напрямку. 26 квітня російський військор заявив, що російська 305-а артилерійська бригада (5-та загальновійськова армія, Східний військовий округ) протягом останнього місяця діяла в районі Бахмута, що є першою згадкою про присутність ДВО під Бахмутом.

Мапа бойових дій в Україні 28 квітня.Мапа бойових дій в Україні 28 квітня. Фото: ISW

27 квітня російські сили продовжували завдавати наземних ударів уздовж лінії Авдіївка-Донецьк. Український Генштаб повідомив, що українські сили відбили атаки російських наземних військ поблизу Авдіївки, Північного (5 км на захід від Авдіївки), Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки), Красногорівки. (22 км на південний захід від Авдіївки) та Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки).

Мапа бойових дій в Україні 28 квітня.Мапа бойових дій в Україні 28 квітня. Фото: ISW

Російські сили продовжують мілітаризацію Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) для захисту від можливих контрнаступних операцій України на східному (лівому) березі Каховського водосховища у Запорізькій області. Міністерство оборони Сполученого Королівства (МО Великобританії) повідомило 27 квітня, що супутникові знімки показують, що російські сили збудували вогневі позиції на дахах кількох будівель реакторів на ЗАЕС.

Українські сили продовжують завдавати ударів по російських логістичних точках та районах зосередження на східному (лівобережжі) Херсонської області. Південне оперативне командування України повідомило 26 квітня, що українські сили завдали ударів по скупченням російських військ у Каховському районі та по всьому східному (лівому) березі Дніпра.

27 квітня російські сили продовжували плановий вогонь на захід від Гуляйполя, а також у Миколаївській та Херсонській областях. Українські джерела повідомили, що російські сили завдали чотирьох ударів ракетами "Калібр" по місту Миколаєву.

Мапа бойових дій в Україні 28 квітня.Мапа бойових дій в Україні 28 квітня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 28 квітня.Мапа бойових дій в Україні 28 квітня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах