Карта бойових дій в Україні 4 травня

Мапа бойових дій в Україні 4 травня.

Мапа бойових дій в Україні 4 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
04 травня 2023 12:08

Сьогодні, 5 травня, в Україні розпочалася 435-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Росія звинуватила Україну в ударі безпілотником по Кремлю 3 травня.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 4 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На кадрах, опублікованих у соціальних мережах 3 травня, видно, як безпілотник вибухнув біля флагштока на вершині будівлі Кремлівського Сенатського палацу в Москві, коли двоє невідомих піднялися на купол будівлі. Кремль звинуватив Україну в організації "запланованого теракту" з метою вбивства президента Росії Володимира Путіна та пояснив, що Путіна не було у Кремлі під час нападу і, отже, він не постраждав. Українські офіційні особи, зокрема президент України Володимир Зеленський, наголосили, що Україна не проводила теракт.

Росія, ймовірно, організувала цей напад, намагаючись донести війну до російської внутрішньої аудиторії та створити умови для ширшої соціальної мобілізації.

Декілька ознак вказують на те, що страйк було проведено всередині організації та цілеспрямовано організовано. Російська влада нещодавно зробила кроки щодо посилення внутрішніх можливостей ППО Росії, у тому числі в самій Москві, і тому вкрай малоймовірно, що два безпілотники могли пробити кілька ешелонів ППО і вибухнути або бути збитими прямо над серцем Кремля у спосіб, який забезпечив вражаючі зображення, добре зображені на камеру.

Негайна, послідовна та скоординована реакція Кремля на інцидент свідчить про те, що напад був внутрішньо підготовлений таким чином, що його передбачувані політичні наслідки переважали збентеження. Кремль швидко звинуватив Україну у проведенні теракту, і офіційні російські відповіді швидко сформувалися довкола цього звинувачення.

Якби атака безпілотників не була організована всередині організації, це була б несподіваною подією. Цілком імовірно, що офіційна російська реакція спочатку була б набагато неорганізованішою, оскільки російські офіційні особи щосили намагалися створити послідовний наратив і компенсувати риторичні наслідки явної інформаційної скрути. Примітно, що Кремль не зміг дати своєчасну та послідовну інформаційну відповідь на інші військові приниження не з власної вини.

Швидкий та послідовний виклад офіційної російської версії страйку дозволяє припустити, що Росія інсценувала цей інцидент напередодні святкування Дня Перемоги 9 травня, щоб представити війну своєї внутрішньої аудиторії як щось екзистенційне.

Деякі російські націоналістично налаштовані блогери вхопилися за удар безпілотника по Кремлю, щоб закликати Росію до ескалації війни, незважаючи на те, що зараз Росія не має військового потенціалу для цього.

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин безпідставно заявив 3 травня, що український контрнаступ уже почався, ймовірно, для того, щоб використати побоювання в інформаційному просторі та закликати до посилення російської військової підтримки наступу "Вагнера" на Бахмут.

У ніч з 2 на 3 травня російські сили завдали удару безпілотником "Shahed-131/136" по Україні. 3 травня Генштаб України повідомив, що російські сили атакували територію України з території Брянської області та південно-східного узбережжя Азовського моря із 26 ракет. безпілотники іранського виробництва "Shahed-131/136" та що українські ППО збили 21 із 26 безпілотників.

Мапа бойових дій в Україні 4 травня.Мапа бойових дій в Україні 4 травня. Фото: ISW

Російські війська продовжували обмежені наземні атаки у районі Кремінної 3 травня. Український Генштаб повідомив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Дібрової (5 км на південний захід від Кремінної) та Білогорівки (10 км на південь від Кремінної).

Офіційний представник Східної групи військ України Сергій Череватий заявив, що російські війська "якийсь час" не просувалися вперед на рубежі Куп'янськ - Сватове - Лиман і поводяться обережно, але зберігають високий темп артилерійського вогню.

Мапа бойових дій в Україні 4 травня.Мапа бойових дій в Україні 4 травня. Фото: ISW

Російські сили продовжували наступати в Бахмуті та його околицях станом на 3 травня. Геолоковані кадри від 2 і 3 травня показують, що російські війська просунулися ближче до шосе O0506 на північний захід від Хромова (безпосередньо на захід від Бахмута) і захопили медичний коледж Бахмуту в західній частині Бахмута.

Генштаб України повідомив, що російські війська продовжували наступ у Бахмуті і безуспішно завдавали наземних ударів у напрямку Іванівське (6 км на захід від Бахмута), Предтечино за 14 км на південний захід від Бахмута), і Ніу-Йорк (30 км на південний - Бахмут). на захід від Бахмута).

Міноборони Росії визнало обмежені контратаки українців у районі Авдіївки. 3 травня Міноборони Росії заявило, що 2 травня російські війська відбили атаку українських військ у невстановленому районі Олександро-Калинівського спрямування, маючи на увазі район між Авдіївкою та Торецьком.

3 травня російські війська продовжували завдавати наземних ударів на лінії Авдіївка-Донецьк. За повідомленням Генерального штабу України, російські війська безуспішно завдавали наземних ударів поблизу зв. п. Північне (7 км на захід від Авдіївки), Первомайське (11 км на південний захід від Авдіївки), Мар'їнка (27 км на південний захід від Авдіївки) та Новомихайлівка (10 км на південний захід від Донецька).

Український урядовець заявив, що російські сили посилюють підготовку до бойових дій у тилових районах західної частини Донецької області. Прес-секретар Головного управління військової розвідки (ГУР) України Вадим Скибицький заявив, що російські сили відновлюють інфраструктуру, зокрема портову, необхідну для ведення бойових дій та кругової оборони в районі Маріуполя.

Мапа бойових дій в Україні 4 травня.Мапа бойових дій в Україні 4 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 4 травня.Мапа бойових дій в Україні 4 травня. Фото: ISW

3 травня російські війська завдали масованих авіаційних та артилерійських ударів по західному (правому) березі Херсонської області. Південне оперативне командування України повідомило, що російські війська завдали 110 артилерійських ударів по районах на західному березі з використанням понад 550 снарядів та вразили цивільну інфраструктуру в Херсоні.

На опублікованих 3 травня геолокаційних знімках помітні наслідки обстрілу російськими військами гіпермаркету "Епіцентр" у Херсоні. Південне оперативне командування також повідомило, що російська тактична авіація випустила п'ять керованих авіабомб Кізомисом, на захід від Херсона. Російські сили продовжували обстріл вздовж лінії зіткнення у Запорізькій області.

3 травня українські сили продовжували завдавати ударів по місцях зосередження російських військ на східному (лівому) березі Херсонської області. Південне оперативне командування України повідомило, що українські війська здійснили 100 вогневих вильотів зі скупчень російського озброєння, техніки та особового складу на східному березі.

Мапа бойових дій в Україні 4 травня.Мапа бойових дій в Україні 4 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 4 травня.Мапа бойових дій в Україні 4 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах