Карта бойових дій в Україні 5 травня

Мапа бойових дій в Україні 5 травня.

Мапа бойових дій в Україні 5 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
05 травня 2023 11:26

Сьогодні, 5 травня, в Україні розпочалася 436-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. 4 травня Росія завдала ще одного удару іранськими безпілотниками типу "Shahed-131/136" по Україні.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 5 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Українські військові джерела повідомляють, що російські сили запустили 24 "Шахеди" Україною з боку Брянської області та східного узбережжя Азовського моря і що українська ППО знищила 18 безпілотників над північними, центральними та південними районами України. Південне оперативне командування України зазначило, що російські війська запустили 15 "Шахедів" на Одещині, 3 з яких вразили навчальний заклад. Київська міська військова адміністрація повідомила, що російські війська втретє за останні чотири дні атакували Київ вночі за допомогою "Шахедів" і невідомих ракет, зазначивши, що Київ не зазнав такої високої інтенсивності повітряних атак з початку 2023 року.

Російські джерела продовжували реагувати на удар безпілотника Кремлем 3 травня. Слідчий комітет Росії оголосив про порушення кримінальної справи "за фактом теракту у зв'язку зі спробою завдання удару по Кремлю" і ще більше посилив версію про те, що в завданні удару винен Київ. Повідомляється, що президент Росії Володимир Путін проведе засідання Ради безпеки для обговорення інциденту 5 травня. Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв закликав до "фізичної ліквідації" президента України Володимира Зеленського у відповідь на удар.

Російські офіційні особи, ймовірно, використовують удар безпілотника по Кремлю 3 травня, щоби продовжити скасування парадів на честь Дня Перемоги 9 травня. Російські джерела повідомили, що російські офіційні особи скасували паради 9 травня у 21 місті Росії та окупованому Криму або без офіційного обґрунтування, або з посиланням на міркування безпеки.

Директор національної розвідки США Авріл Хейнс заявила, що російські сили, ймовірно, не зможуть провести "значний наступ" у 2023 році через брак боєприпасів та живої сили, незалежно від успіху українського контрнаступу.

Мапа бойових дій в Україні 5 травня.Мапа бойових дій в Україні 5 травня. Фото: ISW

4 травня російські війська продовжили оборонні дії на куп'янському напрямі. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська відобразили шість українських диверсійно-розвідувальних груп на північний схід, схід та південний схід від Куп'янська. На кадрах із геолокацією, опублікованих 3 травня, видно, як підрозділи 6-ї загальновійськової армії (Західний військовий округ) обстрілюють українські позиції приблизно за 11 км на північний схід від Куп'янська.

Мапа бойових дій в Україні 5 травня.Мапа бойових дій в Україні 5 травня. Фото: ISW

4 травня російські війська не досягли будь-яких підтверджених успіхів у районі Бахмута. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська вели безуспішну наступальну дію в районі н. п. Богданівка (6 км на північний захід від Бахмута), Маркове (14 км на північний захід від Бахмута) та Ню-Йорк (30 км на південний захід від Бахмута).

Міністерство оборони Росії (МО) заявило, що російські війська захопили два невказані квартали в західній частині Бахмута. Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив 3 травня, що сили Вагнера просунулися в Бахмуті на 230 м і що українські сили наразі контролюють 2,64 квадратних кілометри міста.

Українські сили, певно, провели обмежену контратаку на південний захід від Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 3 травня, показують, що українські сили, ймовірно, здійснили контратаку на північний захід від Курдюмівки (14 км на південний захід від Бахмута) і трохи просунулися в цьому районі.

4 травня російські війська продовжували наступальні операції на фронті Авдіївка-Донецьк. На опублікованих 4 травня кадрах з геолокацією видно, що російські війська досягли незначних успіхів на захід від Новобахмутівки (13 км на північний схід від Авдіївки). Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішну наступальну операцію в районі н. п. Північне (6 км на захід від Авдіївки), Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки) та Новомихайлівки (36 км на південний захід від Авдіївки).

Мапа бойових дій в Україні 5 травня.Мапа бойових дій в Україні 5 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 5 травня.Мапа бойових дій в Україні 5 травня. Фото: ISW

Російські джерела стверджували, що російські сили відобразили спроби української бойової розвідки у Запорізькій області. На кадрах, опублікованих 3 травня, нібито видно, як підрозділи 291 мотострілецького полку (42 мотострілецька дивізія) і 291 артилерійської бригади 58 загальновійськової армії Південного військового округу відображають дії української розвідки під Оріховим.

Російський новинний агрегатор навіть відмовився від своєї заяви від 3 травня про початок українського контрнаступу і заявив 4 травня, що натомість українські сили провели розвідувальну операцію боєм.

Російські сили продовжують наражати на небезпеку Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) напередодні контрнаступу українських сил. Державна ядерна інспекція України повідомила 3-ма, що місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на ЗАЕС повідомила інспекцію про зростання скупчення російської військової техніки, зброї та вибухових речовин на території 4-го енергоблоку ЗАЕС.

Окупаційний чиновник Запорізької області Володимир Рогов спростував українські повідомлення та заявив, що місія МАГАТЕ не робила жодних заяв.

Мапа бойових дій в Україні 5 травня.Мапа бойових дій в Україні 5 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 5 травня.Мапа бойових дій в Україні 5 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах