В Україні 9 травня відзначатимуть День Європи: Зеленський підписав указ

В Україні 9 травня відзначатимуть День Європи: Зеленський підписав указ.

В Україні 9 травня відзначатимуть День Європи: Зеленський підписав указ. Фото: Aziz Karimov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Події
08 травня 2023 13:10

В Україні 9 травня відзначатимуть День Європи, а День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні президент Володимир Зеленський запропонував перенести на 8 травня.

Підписаний Зеленським указ щодо встановлення свята День Європи опублікували на сайті президента України. Він набирає чинності з дня публікації, тож завтра українці відзначатимуть саме це свято.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Указ про відзначення в Україні 9 травня Дня Європи.Указ про відзначення в Україні 9 травня Дня Європи. Фото: president.gov.ua

Також президент вніс до Верховної Ради законопроект із пропозицією встановити 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. За його словами, саме в цей день більшість народів світу згадують велич перемоги над нацизмом, світ вшановує пам'ять усіх жертв, чиє життя забрала та війна, і саме 8 травня набув чинності Акт про беззастережну капітуляцію Вермахту.

Зеленський зазначив, що багато років тому на нашому континенті було встановлено традицію святкування саме 9 травня Дня Європи, щоб відзначити досягнутих миру та єдності. Тому Україна відзначатиме цей день разом із усією вільною Європою.

- Сьогодні я підписав відповідний указ, і щороку із завтрашнього дня 9 травня ми будемо шанувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм та переможуть рашизм. Єдність, яка наближає світ, – заявив президент.

Що відомо про свято?

В Україні День Європи заснували у 2003 році указом чинного на той момент президента Леоніда Кучми. Це свято у нашій країні відзначали у третю суботу травня. Свято було присвячене зміцненню єдності серед європейців.

У Європі цей день відзначають 5 травня Радою Європи, оскільки цього дня 1949 року його було створено, і 9 травня - Європейським союзом. Саме 9 травня 1950 року в умовах холодної війни міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив із закликом до об'єднання повоєнних європейських держав в ім'я розвитку та процвітання в майбутньому.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах