Карта бойових дій в Україні 9 травня

Карта бойових дій в Україні 9 травня.

Карта бойових дій в Україні 9 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
09 травня 2023 13:22
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 9 травня, в Україні розпочалася 440-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Президент Росії Володимир Путін намагається використати московський парад до Дня Перемоги, щоб продемонструвати постійний вплив Росії в Центральній Азії.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 9 травня.

Повідомляється, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизії Садир Джапаров, президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв і президент Таджикистану Емомалі Рахмон відвідали парад Перемоги в Москві 9 травня. Президент Білорусі Олександр Лукашенко і президент Вірменії Нікол Пашинян також прилетіли до Москви на парад Перемоги.

Високопоставлені українські посадовці зазначили, що українські сили можуть готуватися до проведення контрнаступальних операцій у травні або червні.Президент України Володимир Зеленський 7 травня заявив, що українські війська готуються до «нових подій» у травні-червні 2023 року. Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов заявив в інтерв’ю 8 травня, що час і місце українського контрнаступу не мають значення, оскільки російські війська та керівництво в будь-якому випадку будуть панікувати, але він не здивується, якщо "щось", можливо, натякне на український контрнаступ. операції відбувалися в травні або червні. Військово-медіа-центр ЗСУ заявив, що російські війська продовжують перекидати в Україну військову техніку, боєприпаси та матеріально-технічне забезпечення для підготовки до оборонної операції проти контрнаступу українських сил.

Карта бойових дій в Україні 9 травня.Карта бойових дій в Україні 9 травня. Фото: ISW

8 травня російські сили здійснили обмежені наземні атаки на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські наземні атаки поблизу Білогорівки та Спірного. Російський військовий блогер стверджує, що російські війська здійснили невдалі наземні атаки поблизу Синьківки, Невського та Макіївки.

Карта бойових дій в Україні 9 травня.Карта бойових дій в Україні 9 травня. Фото: ISW

Станом на 8 травня російські війська досягли незначного прогресу в межах Бахмута на тлі повідомлень про активізацію наступальних операцій "вагнерівців". Геолокаційні кадри, опубліковані 7 травня, показують, що російські війська, ймовірно, досягли успіхів у західному Бахмуті. Російські джерела стверджували, що бойовики Вагнера посилили штурм українських позицій у західному Бахмуті та обстріли цього району. Голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що "вагнерівці" просунувся в Бахмуті на 280 метрів і що наразі українські сили контролюють 2,37 квадратних кілометрів міста.

Російські військові блогери заявили, що російські війська також посилили наступ на українські позиції поблизу Богданівки, Часового Яру та Оріхово-Василівки і проводили штурми поблизу Богданівка, Предтечине та Іванівське. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий 8 травня повідомив, що російські війська здійснили 29 штурмів на Бахмутському напрямку, і що активізація артилерії вказує на те, що російські сили в цьому районі не відчувають суттєвої нестачі боєприпасів, незважаючи на нещодавні заяви Пригожина. Череватий заявив, що російські війська продовжують наносити наземні удари як основну тактику в районі Бахмута. Український командир 127-ї бригади територіальної оборони Роман Грищенко повідомив, що в місто прибула додаткова частина ПВК "Вагнера", що призвело до посилення інтенсивності штурмів. Грищенко заявив, що українці не помітили жодних ознак того, що ПВК "Вагнер" має намір покинути місто, а посилення обстрілу, ймовірно, свідчить про те, що "вагнерівці" отримали більше боєприпасів.

Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки, Первомайського та Мар’їнки.

Карта бойових дій в Україні 9 травня.Карта бойових дій в Україні 9 травня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 9 травня.Карта бойових дій в Україні 9 травня. Фото: ISW

Російські війська обстріляли українські позиції на запорізькому напрямку. На геолокаційних кадрах, опублікованих 7 травня, видно, як російські війська завдають ударів по українських позиціях біля Щербаків у Запорізькій області. Російські військові блогери опублікували кадри, на яких нібито видно, як російські підрозділи завдають ударів по українським силам під Чарівним, а також біля Оріхова.

Карта бойових дій в Україні 9 травня.Карта бойових дій в Україні 9 травня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 9 травня.Карта бойових дій в Україні 9 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах