В Україні стартувала програма "єВідновлення": як отримати грошову допомогу

В Україні старувала программа "єВідновлення": як отримати грошову допомогу.

В Україні старувала программа "єВідновлення": як отримати грошову допомогу. Фото: Мінцифра

Події
10 травня 2023 11:38
Автор: Дарья Кунец

Від сьогодні, 10 травня, українці, чиє житло було частково пошкоджене внаслідок бойових дій - можуть подавати заяви на грошову допомогу від держави відповідно програмі "єВідновлення".

Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Зазначається, що подавати на грошову допомогу можуть лише ті громадяни, чиє житло було частково пошкоджене і ще не відремонтоване самотужки. Йдеться, перш за все, про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі тощо.

- У рамках єВідновлення сконцентруємось на відновленні житлових будинків, які мають незначні пошкодження. Для того, щоб це можна було зробити якнайшвидше, послугу єВідновлення максимально цифровізували та спростили для громадян. Подати заявку на допомогу можна в Дії в декілька кліків і вже протягом місяця спеціальна комісія при громаді повинна прийняти рішення щодо надання такої допомоги, - йдеться у повідомленні.

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022 року було зруйновано або пошкоджено майже 18,5 тисяч багатоповерхових житлових будинків та понад 142 тисячі приватних садиб.

Хто зможе скористатись послугою?

Всі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій і підлягає відновленню. Це стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.

Пріоритет надаватиметься:

  • учасникам бойових дій,
  • людям з інвалідністю внаслідок війни,
  • ветеранам війни,
  • членам сімей загиблих військових,
  • мобілізованим,
  • багатодітним родинам,
  • людям з інвалідністю І та ІІ групи,
  • батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу;
  • опікунам/піклувальникам,
  • прийомним батькам та патронатним вихователям,
  • дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Важливо, що громадяни, які вже відремонтували своє житло, наразі не можуть претендувати на державну допомогу. Для цього розробляється інша програма відшкодування, зокрема і через механізм репарацій. У Міністерстві рекомендують зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого пошкодженого житла, аби в майбутньому претендувати на частину репарацій.

Як отримати компенсацію?

Крок 1. Пподаєте повну інформацію про пошкоджене майно, якщо таке повідомлення ще не було подане. Це можна зробити на порталі чи в застосунку Дія.

Крок 2. Відкриваєте спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна в банківському застосунку та у відділенні банку. Наразі до єВідновлення підключені такі банки: Монобанк, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк, ПУМБ. Список банків-партнерів поповнюватиметься в міру їх підключення до єВідновлення.

Крок 3. Подаєте заяву на компенсацію в Дії.

Крок 4. Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, що створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе огляд пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить суму, яка буде нарахована.

Крок 5. Чекаєте 30 календарних днів. Саме такий час буде комісія розглядати заяву. Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку єВідновлення.

Як можна використати допомогу?

Гроші можна використати на придбання будівельних матеріалів: вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату будівельних робіт. Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні коди для роботи, а їх продавці подали заявку на участь в програмі через портал Дія.

Використати компенсацію можна буде протягом 1 року з моменту її нарахування.

В Україні старувала программа "єВідновлення": як отримати грошову допомогу.В Україні старувала программа "єВідновлення": як отримати грошову допомогу. Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах