Карта бойових дій в Україні 13 травня

Карта бойових дій в Україні 13 травня.

Карта бойових дій в Україні 13 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
13 травня 2023 12:25
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 13 травня, в Україні розпочалася 444-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Станом на 12 травня українські війська здобули успіхи на північний захід від Бахмута під час локальних контратак. 

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 13 травня.

На геолокаційних кадрах, опублікованих 12 травня, видно, як російські війська тікають від вогню української артилерії на південному березі Берхівського водосховища, приблизно за 4 км на північний захід від Бахмута. Цей кадр візуально підтверджує твердження ряду російських мілблогерів про те, що українські війська досягли успіхів на північний захід від Бахмута в районі між Богданівкою та Берхівкою. Один російський військовий блогер стверджує, що підрозділи 200-ї окремої мотострілецької бригади втратили свої позиції в районі між Григорівкою та Дубово-Василівкою. Декілька російських джерел попередили, що українські війська можуть намагатися оточити групу "Вагнера" в Бахмуті. Євген Приогожин підкреслив, що українські сили наближаються до Берхівки, і стверджував, що Україна зараз утримує позиції в межах 500 метрів від північно-західної межі міста Бахмут. Російські військові блогери додатково повідомили, що українські війська контратакують у напрямку Хромове, Богданівка і Кліщіївка.

Російські військові блогери та інші відомі голоси в провоєнному інформаційному просторі продовжують реагувати на останні українські контратаки з різним ступенем обережності та тривоги. Багато військових блогерів стверджують, що українська активність навколо Бахмута знаменує собою офіційний початок очікуваного весняного контрнаступу, і припускали, де будуть зосереджені основні зусилля України.

Українські та американські офіційні особи заявили, що українські сили ще не почали запланований контрнаступ. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр 12 травня заявила, що українські війська досі ведуть оборонні дії, які іноді включають контратаки та інші невизначені активні дії.

Мапа бойових дій в Україні 13 травня.Мапа бойових дій в Україні 13 травня. Фото: ISW

Український Генштаб повідомив, що російські війська вели невдалі наступальні дії в районі Серебрянського лісу. Російський мілблогер стверджував, що російські сили проводили невдалі наземні атаки на Стельмахівку, Терни та Торське.

Українські війська продовжують обстрілювати російські тилові райони в Луганській області, викликаючи в інформаційному просторі побоювання щодо можливостей українських ударів на великі відстані.

Мапа бойових дій в Україні 13 травня.Мапа бойових дій в Україні 13 травня. Фото: ISW

12 травня російські війська продовжили наземні атаки в Бахмуті та його околицях на тлі локалізованих українських контратак. Геолокаційні кадри, опубліковані 12 травня, показують, що російські війська просунулися між вулицями Маршала Толбухіна та Ірини Левченко на північному заході Бахмута. Російські джерела стверджували, що бойовики Вагнера захопили 220 метрів території в Бахмуті та атакують три основні укріпрайони в північно-західному секторі міста. Пригожин стверджував, що Україні належить 2,18 квадратних кілометрів території в Бахмуті. У Генштабі України повідомили, що російські війська додатково вели безуспішні наступальні дії в напрямку Ступочки, Оріхово-Василівка та Григорівка. Речник Східного угруповання ЗС України полковник Сергій Череватий 12 травня заявив, що за минулу добу на Бахмутському напрямку відбулося понад 40 бойових зіткнень і ситуація для російських військ загалом погіршується.

Мапа бойових дій в Україні 13 травня.Мапа бойових дій в Україні 13 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 13 травня.Мапа бойових дій в Україні 13 травня. Фото: ISW

Російські джерела продовжують спекулювати про можливу підготовку контрнаступу України на півдні України. Народний депутат від Запорізької області Володимир Рогов заявив, що не може підтвердити інформацію про те, що українські війська розпочали повномасштабний контрнаступ на запорізькому напрямку.

Мапа бойових дій в Україні 13 травня.Мапа бойових дій в Україні 13 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 13 травня.Мапа бойових дій в Україні 13 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах