Карта бойових дій в Україні 18 травня

Мапа бойових дій в Україні 18 травня.

Мапа бойових дій в Україні 18 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
18 травня 2023 14:31

Сьогодні, 18 травня, в Україні розпочалася 449-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські та українські офіційні особи визнали обмежені українські контратаки під Бахмутом 17 травня.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 18 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські сили просуваються у невстановлених напрямках на флангах Бахмуту. Прес-секретар Східної групи військ України полковник Сергій Череватий заявив, що українські війська минулої доби просунулися на 500 метрів у бахмутському напрямку і продовжують атакувати російські фланги.

Міністерство оборони Росії заявило, що російські Повітряно-десантні війська (ВДВ) просунулися незначно, але визнало українські контратаки проти флангів Бахмута в районі Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута) і Івановського (6 км на захід від Бахмута). Проте засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин спростував заяву Міноборони про територіальні придбання та розкритикував їх за хибне подання відступу як захоплення нових позицій.

Українські офіційні особи повідомили, що особливості місцевості стримують українські наступальні операції через річку Дніпро у Херсонській області. Начальник Об'єднаного прес-центру Українських південних сил Наталія Гуменюк визнала, що ширина Дніпра перешкоджає територіальному просуванню України в Херсонській області, і закликала інформаційний простір "забути" про українські наступальні дії на херсонському напрямку.

Офіційні особи США повідомили, що система ППО Patriot перебуває у робочому стані після того, як Міністерство оборони Росії заявило, що російські ракетні удари по Києву 16 травня знищили цю систему. Міноборони Росії стверджує, що його знищила ракета "Кинжал". Невідомий представник міністерства оборони США раніше повідомив CNN, що системі Patriot, ймовірно, було завдано шкоди, але троє офіційних осіб уточнили, що система отримала мінімальну шкоду, яка не перешкоджає її роботі.

Мапа бойових дій в Україні 18 травня.Мапа бойових дій в Україні 18 травня. Фото: ISW

17 травня російські війська завдали обмежених наземних ударів на північний схід від Куп'янська і на рубежі Сватово-Кременна. За повідомленням Генштабу України, російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу зв. п. Масютівка (13 км на північний схід від Куп'янська), Новоселівське (14 км на північний захід від Сватового), Стельмахівка (15 км на північний захід від Сватового), Невське (19 км на північний захід від Кремінної) та Білогорівка (10 км на південь від Кремінної).

Російські блогери стверджували, що російські війська провели наземні атаки в районі Сіньківки (приблизно за 7 км на північний схід від Куп'янська) та Новоселовського, а після взяття Масютівки відтіснили українські сили до річки Оскол.

ISW поки що не бачила візуального підтвердження захоплення Масютівки російськими військами.

Мапа бойових дій в Україні 18 травня.Мапа бойових дій в Україні 18 травня. Фото: ISW

17 травня російські війська продовжували поступово наступати у Бахмуті. Відеозаписи з геолокацією, опубліковані 17 травня, показують, що сили групи Вагнера поступово наступали на південний захід Бахмута. Російський військор заявив, що російські війська провели невдалу наземну атаку на захід від Бахмута в районі Іванівське (6 км на захід від Бахмута), але просунулися на північний захід від Бахмута в районі шосе Бахмут-Хромово, Оріхово-Васильівка (11 км -заходу) та Міньківка (13 км на північний захід).

Інший мілблогер стверджував, що сили Вагнера завершили захоплення українського укріпрайону в західній частині Бахмута і почали чинити тиск на українські сили в сусідньому районі, що оспорюється. Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив 16 травня, що сили "Вагнера" просунулися на 200 метрів і що українські сили контролюють лише 1,46 квадратних кілометрів території у Бахмуті.

Російські сили провели обмежені наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк 17 травня. В українському Генштабі зазначили, що російські сили не завдавали жодних наземних атак поблизу Авдіївки, але один блогер стверджував, що російські сили провели безуспішну наземну атаку на південно-західному підході до Авдіївки. У Генштабі України заявили, що українські сили відбили численні атаки російських наземних військ у Мар'їнці (27 км на південний захід від Авдіївки).

Мапа бойових дій в Україні 18 травня.Мапа бойових дій в Україні 18 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 18 травня.Мапа бойових дій в Україні 18 травня. Фото: ISW

Російські сили продовжували завдавати ударів по західному (правому) берегу Херсонської області та островам у дельті Дніпра 16 травня, побоюючись запланованих українських контрнаступів. З 16 до 17 травня Херсонська обласна адміністрація 79 разів обстріляла Херсонську область.

Блогер, пов'язаний із Кремлем, стверджував, що російські ВПС завдали авіабомбами ФАБ-500 ударів по українських підрозділах у Кізомисі та Велетенському на правому березі Херсонської області.

Російські сили завдали ракетного удару по Миколаєву в ніч проти 16 травня. Південне оперативне командування України повідомило, що російські війська застосували крилаті ракети "Калібр" у торговому центрі в Миколаєві.

Повідомляється, що українські сили продовжують завдавати ударів по критично важливих логістичних шляхах на півдні України. Російські джерела, у тому числі окупаційний голова Запорізької області Євген Балицький, заявили 17 травня, що українські сили обстріляли Токмак, Василівку та Пологи у Запорізькій області.

Мапа бойових дій в Україні 18 травня.Мапа бойових дій в Україні 18 травня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 18 травня.Мапа бойових дій в Україні 18 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах