Карта бойових дій в Україні 10 червня

Мапа бойових дій в Україні 10 червня.

Мапа бойових дій в Україні 10 червня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
10 червня 2023 11:20

Сьогодні, 10 червня, в Україні розпочалася 472-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Через підрив дамби Каховської ГЕС триває евакуація на Херсонщині. Українські сили здійснюють наземні атаки у Запорізькій області на російські позиції у рамках контрнаступу. Також атаки росіян йдуть на Донеччині під Бахмутом і на Луганщині - під Кремінною.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 10 червня.

9 червня українські війська продовжували контрнаступальні операції як мінімум на чотирьох ділянках фронту. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська відбили обмежені та локальні атаки українських військ у районі Кремінної. 9 червня українські офіційні особи заявили, що 8 червня українські сили просунулися на 1,2 км в ході наступальних операцій під Бахмутом.

9 червня українські сили продовжили обмежені контрнаступальні операції на заході Донецької області поблизу кордону Донецько-Запорізької області та досягли тактичних успіхів у цьому районі. Українські сили також продовжували наземні атаки в західній частині Запорізької області в ніч з 8 на 9 червня і протягом дня 9 червня, і російське джерело припустило, що українські сили досягли додаткових успіхів під час атак.

Президент Росії Володимир Путін 9 червня визнав, що український контрнаступ нещодавно розпочався, і зазначив, що українські сили все ще мають наступальний потенціал, що є відходом від попередніх спроб Кремля применшити значення українських контрнаступів.

Путін заявив, що бойові дії продовжуються протягом п'яти днів, і заявив, що українські сили «не досягли своєї мети на жодній ділянці бойових дій» після введення «стратегічних резервів».

Путін заявив, що українські сили зазнали значних втрат, і приписав успіхи Росії. Путін додав, що російське військове командування «реалістично» оцінює ситуацію, що склалася, і «виходитиме з цих реалій». Обговорення Путіним українського контрнаступу є помітним відходом від його попереднього дистанційного підходу до обговорення реалій на полі бою і може вказувати на те, що Кремль навчається на своєму попередньому невдалому підході до риторичного зменшення успішних українських контрнаступів у 2022 році.

ISW повідомляла 2 травня, що в Кремлі було прийнято нову інформаційну політику, яка наказує офіційним особам не применшувати перспективи українського контрнаступу і зосередитися на боротьбі Росії із західними системами озброєнь.

Мапа бойових дій в Україні 10 червня.Мапа бойових дій в Україні 10 червня. Фото: ISW

9 червня російські та українські війська провели обмежені та локальні наземні атаки на південь від Кремінної. Український Генштаб повідомив, що українські сили відбили наземні атаки російських військ у районі Білогорівки (10 км на південь від Кремінної) та Веселого (32 км на південь від Кремінної).

Представник Південної групи військ Росії заявив, що російські джерела відбили три атаки українських військ на Лисичанському напрямку. Російський військовий блогер повідомив, що обмежені бої біля Білогорівки продовжуються, і заявив, що 123-та мотострілецька бригада т.з. Луганської Народної Республіки (ЛНР) незначно просунулась у цьому районі. Колишній чиновник т.з. ЛНР Родіон Мірошник стверджував, що російські сили контролюють більшу частину Білогорівки, але ISW не може підтвердити цю заяву.

На геолокаційних кадрах бойових дій, опублікованих 9 червня, видно, що в районі Кремінної продовжує діяти російська 24 окрема гвардійська бригада спецназу. Офіційний представник Східної групи військ України полковник Сергій Череватий також заявив, що російські сили очікують на атаки українських військ, але не впевнені, де українські сили атакуватимуть на Луганській лінії фронту.

Мапа бойових дій в Україні 10 червня.Мапа бойових дій в Україні 10 червня. Фото: ISW

9 червня українські та російські сили провели обмежені наземні атаки навколо Бахмута. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські сили ведуть активні дії в районі Бахмута. Командувач Сухопутних військ України генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що українські операції продовжуються на бахмутському напрямку, а російські війська займають оборону в Бахмуті. Офіційний представник Східної групи військ України полковник Сергій Череватий повідомив, що 9 червня російські та українські війська провели 15 боїв під Бахмутом. Російський військовий блогер стверджував, що українські сили вели обмежений наступ на захід від Берхівки (6 км на північний захід від Бахмута) і до Клещеївки (7 км на південний захід від Бахмута), а також що українські сили вели штурмові операції в районі Дубово -Василівка (6 км на північний захід від Бахмута). Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні операції поблизу н. п. Оріхово-Василівка (11 км на північний захід від Бахмута), Богданівка (5 км на північний захід від Бахмута), Іванівське (6 км на захід від Бахмута), Біла Гора (12 км на південний захід від Бахмута) та Ступочки (13 км на південний захід від Бахмута). Російські військові блогери стверджували, що російські війська завдавали ударів на південний захід від Берхівки. Інший військовий блогер розповсюдив кадри від 8 червня, які нібито показують 200-у окрему гвардійську мотострілецьку бригаду 14-го армійського корпусу (Північний флот), що діє під Бахмутом.

Мапа бойових дій в Україні 10 червня.Мапа бойових дій в Україні 10 червня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 10 червня.Мапа бойових дій в Україні 10 червня. Фото: ISW

Українські сили продовжували обмежені наземні атаки на адміністративному кордоні між Донецькою та Запорізькою областями і 9 червня досягли незначних успіхів у цьому районі. На кадрах з геолокацією, опублікованих 9 червня, видно, що українські сили досягли незначних успіхів на схід від Благодатного (5 км на південь від Великої Новосілки). Генштаб України повідомив, що російська авіація завдала авіаударів у районі Благодатного, що також вказує на те, що українські сили діють поблизу населеного пункту. Міноборони Росії повідомило, що російські війська відбили чотири напади українців на південь та південний захід від Великої Новосілки.

9 червня українські сили продовжили наземні атаки у західній частині Запорізької області. Міноборони Росії заявило, що російські сили відбили дві українські атаки на південь та південний схід від Оріхіва. Російські джерела стверджували, що в ніч з 8 на 9 червня українські сили активізували наземні атаки, що продовжуються, на південь і південний схід від Оріхіва і продовжували атакувати російські позиції протягом дня. Російські військові блогери стверджували, що українські війська прорвали перші лінії оборони російських сил у цьому районі, хоча інші блогери стверджували, що пізніше російські війська відбили ці позиції. Відомий російський блогер стверджував, що українські сили просунулися ближче до Роботіна (15 км на південь від Оріхіва), незважаючи на те, що російські сили відбили позиції.

Російські блогери також стверджували, що українські сили продовжували наступ на південний захід від Оріхіва і що російські сили змусили українські сили відступити з нещодавно захоплених позицій біля Лобкова (25 км на південний захід від Оріхіва). Мілблогери стверджували, що ні російські, ні українські сили не контролюють Лобкова, хоча опубліковані 9 червня кадри з геолокацією вказують на те, що українські сили, як і раніше, діють поблизу населеного пункту.

Мапа бойових дій в Україні 10 червня.Мапа бойових дій в Україні 10 червня. Фото: ISW

Мапа бойових дій в Україні 10 червня.Мапа бойових дій в Україні 10 червня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах