Поблизу Києва знайшли літаки часів Другої світової війни

Поблизу Києва знайдено літаки часів Другої світової війни -

Поблизу Києва знайдено літаки часів Другої світової війни - фото: bbc.com

Події
05 липня 2023 13:19
Автор: София Бакун

Під час археологічних розкопок працівники Національного музею авіації України знайшли іржаві уламки восьми британських винищувачів Hurricane.

Велика Британія відправила ці літаки до Радянського Союзу після нападу нацистської Німеччини ще в 1941 році. Вони були частиною пакету союзницької військової підтримки СРСР, яку оплачували Сполучені Штати за так званою схемою ленд-лізу. Тоді "Урагани" фактично збили більше половини всіх ворожих літаків під час бою.

Авіаційні експерти розповіли BBC, що вперше в Україні знайшли таку кількість "Ураганів" в одному місці. Більшість з них було знищено у боях. За словами археологів, ймовірно, саме ці літаки використовували для захисту залізничних вокзалів.

Деякі Hurricane були навмисно розбиті та сховані після війни, щоб Радянському Союзу не довелося сплачувати кошти Сполученим Штатам. Згідно із законодавством про ленд-ліз, СРСР був зобов'язаний оплатити будь-яку передану військову техніку, яка залишилася неушкодженою після закінчення військових дій.

З них забрали прилади, радіостанції, кулемети та будь-який корисний металобрухт. Згодом їх перетягнули тракторами із сусіднього аеродрому, розбили і скинули в неглибокий яр. Потім бульдозери їх засипали землею.

Зараз дослідники проводять розкопки, щоб знайти якомога більше деталей літаків та виставити їх на показ.

Нагадаємо, нащодавно в столичний музей авіації передали фюзеляжі Ан-28 розглядаються для реставрації вже отриманого літака Ан-14, та майбутніх літаків ГП Антонов Ан-28.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах