Кінець першої половини саміту НАТО: що відомо

Кінець першої половини саміту НАТО: що відомо -

Кінець першої половини саміту НАТО: що відомо - фото: t.me/novinach

Події
11 липня 2023 18:58
Автор: София Бакун

Саміт НАТО розпочався сьогодні, 11 липня, Вілюсі та триватиме два дні. Головне питання зборів представників країн-членів НАТО - продовження військової та гуманітарної підтримки України.

Журналісти телемарафону "Єдині новини" повідомили, що нещодавно президент України приземлився до столиці Литви, він прилетів польським державним літаком. Очікується його виступ на площі у Вільнюсі. Володимир Зеленський братиме участь у піднятті українського прапора разом з президентом Литви. А також зістрінеться з представниками НАТО.

На саміт також прибув Міністр оборони Олексій Рєзніков. Він заявив, що під час саміту Україна підпише меморандум з Францією про навчання українських пілотів на літаках F-16.

За програмою саміту Альянсу перше засідання Ради Україна - НАТО відбудеться завтра, 12 липня.

Стало відомо, що союзники в НАТО вітають факт повернення російською стороною захоплених раніше українських суден і вважають, що це - крок у правильному напрямку напередодні зустрічі в "нормандському форматі".

Водночас джерела "Інтерфакс-Україна" підтвердили, що союзники погодилися скасувати ПДЧ з умов вступу для України. НАТО забезпечить довгострокову програму військової допомоги по $500 мільйонів на рік для модернізації української армії та повного переходу на стандарти НАТО.

Крім цього, Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що Україна має приєднатися до НАТО "якомога швидше", але тільки після того, як закінчиться російське повномасштабне вторгнення. Схожу позицію мають і США, представник Білого дому Джон Кірбі каже, що вступ України в найближчому майбутньому "малоймовірний".

Натомість, Генсек Столтенберг підтвердив, що Україна отримає запрошення до НАТО, коли "погодяться усі союзники і будуть виконані умови.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах