В Україні більше не буде селищ міського типу

В Україні більше не буде селищ міського типу - фото: gettyimages.com, Cavan Images

В Україні більше не буде селищ міського типу - фото: gettyimages.com, Cavan Images

Події
30 липня 2023 18:02

Верховна Рада ухвалила закон, який оновлює класифікацію населених пунктів в Україні, а також встановлює порядок їх утворення та ліквідації, перейменування, зміни статусу.

Так, за законопроект №8263 "Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою" у другому читанні проголосували 262 депутати. Проти не виступив ніхто, але 22 нардепи утрималися.

Згідно з інформацією у законопроекті, селища міського типу ліквідують. Тепер в Україні будуть лише міста, селища та села. Усі смт перейдуть у категорію селищ. Зазначимо, що станом на липень селищ міського типу в Україні 881. І це включаючи всі окуповані Росією території.

У документі написано, що містом вважається населений пункт із переважно компактною забудовою, чисельність мешканців якого становить не менше ніж 10 тисяч. Селищем називатиметься населений пункт з переважно садибною забудовою та чисельністю мешканців не менше 5 тисяч. Села – населені пункти із садибною забудовою та чисельністю мешканців менше 5 тисяч.

Після офіційного опублікування закон набуде чинності через три місяці. Усі населені пункти, які на той час вже мали статус міста, збережуть його автоматично. А ось смт стануть селищами.

Законопроект передбачає нове поняття поселення – компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, що не має сталого складу населення та не віднесене до категорії населеного пункту. На основі таких поселень утворюватимуться нові населені пункти.

Займатися найменуванням та перейменуванням населених пунктів займатиметься Верховна Рада. При цьому однойменних найменувань населених пунктів з тим самим статусом у межах одного району не повинно бути.

Населений пункт зможе ліквідувати, якщо в ньому не буде зареєстрованих місць проживання людей протягом трьох років з моменту зняття з реєстрації останнього мешканця. Або якщо цей населений пункт повністю входитиме до складу іншого населеного пункту.

Новий закон тепер регулює порядок адміністративно-територіальних рішень щодо районів. Наприклад, назва району має походити від назви населеного пункту, що є його адміністративним центром. Якщо ж перейменовується або змінюється адмінцентр, необхідно буде перейменовувати відповідним чином і район. Однак як виняток назва району може бути похідною від географічного або історичного найменування території. Змінювати його при зміні або перейменуванні адмінцентру у такому разі не потрібно.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах