Повідомили про підозру російському агенту, який готував теракт у Києві

Повідомили про підозру російському агенту, який готував теракт у Києві -

Повідомили про підозру російському агенту, який готував теракт у Києві - фото: t.me/SBUkr/10040

Події
18 жовтня 2023 15:36

Російському агенту, який готував теракт у Києві, повідомили про підозру.

За інформацією СБУ, фігурантом є майор Костянтин Маслянко із позивним "Мексиканець". Він кадровий співробітник однієї з найзасекреченіших російських спецслужб - сил спеціальних операцій Міноборони РФ.

На початку АТО він прибув до тимчасово окупованого Луганська для формування диверсійно-розвідувальних груп та їх подальшого використання проти України. Зловмисник діяв під керівництвом командувача сил спецоперацій Росії Валерія Флюстікова та ексохоронця Путіна Олексія Дюміна, який тоді був командиром спецназу російського ГРУ.

Саме за їх вказівкою Маслянко завербував мешканку Луганська, яка мала здійснити підрив у центрі Києва. Для його підготовки фігурант спорядив жінку вибуховим пристроєм, відпрацював легенду та організував виїзд до столиці.

Проте співробітники СБУ своєчасно викрили терористку та затримали її ще наприкінці 2014 року поблизу станції метро у Києві, де вона намагалася залишити сумку з 3 кілограмами тротилу та електродетонатором.

Також встановлено причетність підрозділу "Мексиканця" до організації теракту у Станиці Луганській у січні 2015 року. Для цього було завербовано місцевого жителя, який приніс на блокпост ЗСУ трилітрову банку з медом, в якій знаходилася вибухівка. Тоді внаслідок підриву загинув український військовий, ще двоє – поранено.

Співробітники СБУ затримали виконавця теракту та зібрали достатню доказову базу, щоб він отримав реальний термін ув'язнення. Масленку повідомили про підозру в закінченому замаху на вчинення теракту за попередньою змовою групою осіб та незаконне зберігання та передачу вибухового пристрою.

Оскільки зловмисник перебуває на непідконтрольній Україні території, продовжуються комплексні заходи щодо його притягнення до відповідальності. Прокуратура повідомила, що його оголосили у розшук.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах