У Києві Дім Рональда Макдональда збудують на місці будівлі ХІХ століття

У Києві Дім Рональда Макдональда збудують на місці історичної будівлі ХІХ століття - фото

У Києві Дім Рональда Макдональда збудують на місці історичної будівлі ХІХ століття - фото

Події
01 листопада 2023 11:45

Дім Рональда Макдональда у Києві вирішили будувати на місці історичної будівлі кінця ХІХ століття.

Як повідомив заступник директора ДОКС Дмитро Перов, про це стало відомо за результатами обговорення відповідного проекту реконструкції на консультативній раді Департаменту охорони культурної спадщини. Рада відправила проект на доопрацювання.

Йдеться про будівлю на вулиці Чорновола, 28, яку збудували в останній третині ХІХ століття. Воно двоповерхове та розташоване на високому кам'яному цоколі. Другий поверх зазнав перебудови у 1920–1930-ті роки, що можна віднести до історичних нашарувань будівлі.

У Києві Будинок Рональда Макдональда збудують на місці будівлі ХІХ століття -У Києві Будинок Рональда Макдональда збудують на місці будівлі ХІХ століття - фото: facebook.com/AmiDPerov

За словами Дмитра Перова, він підтримує плани збудувати будинки для дітей, які лікуються в Охматдиті, але не підтримує ідею будувати на місці вже існуючої будівлі. Тим більше, що поруч із історичним корпусом лікарні є порожня ділянка, де можна було б збудувати такий будинок для дітей.

Дмитро пропонує будувати будівлю тутДмитро пропонує будувати будівлю тут

На скандал уже відреагували у Домі Рональда Макдональда. Вони повідомили, що для забезпечення проживання тяжкохворих дітей та їхніх сімей у безпосередній близькості до лікувального корпусу важливо, щоб проект був реалізований на території лікарні.

- Згідно з чинним законодавством, корпус у літері "Ж" не є пам'яткою і не є об'єктом культурної спадщини. І при цьому він має ознаки аварійності і не може використовуватися за прямим призначенням – надавати медичну допомогу хворим дітям. Програма Фонду дозволить будівлі надати важливу підтримку тисячам хворих дітей. Будинок залишатиметься у державній власності, а земля під ним продовжить належати громаді міста Києва, – написали представники організації.

Також у Домі Рональда Макдональда відповіли на пропозицію Дмитра Перова взяти іншу, порожню ділянку на території. З'ясувалося, що використовувати його для реалізації проекту не можна, адже тоді медустанова не матиме не єдиного скверу. А також це перевищить прийнятну за законом відстань до пам'ятника історії, що знаходиться на території лікарні.

- Ми поділяємо всі застереження щодо збереження історичного середовища. Саме тому було ретельно досліджено статус будівлі та вплив проекту на довкілля. Робота з обліку всіх вимог органів охорони культурної спадщини триває, і ми будемо неухильними у дотриманні вимог закону, – написали представники Дому.

Нагадаємо, що Дім Рональда Макдональда – це будинок для сімей тяжкохворих дітей, які перебувають на лікуванні далеко від дому. Проживання та харчування там безкоштовне.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах