Сквер у Києві назвали на честь 15-річного Дані Дідіка з Харкова, який загинув за Україну

Сквер у Києві назвали на честь 15-річного Дані Дідіка з Харкова, який загинув за Україну.

Сквер у Києві назвали на честь 15-річного Дані Дідіка з Харкова, який загинув за Україну. фото: facebook.com/gorovyi.ruslan

Події
24 листопада 2023 10:23

У Києві сквер на вулиці Панківській назвали на честь Дані Дідіка. Хлопчик загинув у теракті під час харківського Маршу Єдності у лютому 2015 році. Таке рішення підтримали депутати Київради.

Як повідомляє міськрада, 76 депутатів підтримали вшанування пам'яті загиблого. Відомо, що ініціатором надання скверу в Києві імені Дані був Руслан Горовий. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Оскільки Данило Дідік загинув за саме бажання бути українцем і його імʼя стало символом волі та відданості Україні далеко за межами Харкова, київські активісти запропонували назвати іменем Дані безіменний сквер у столиці. Процес був довгий, тривав кілька років, і от сьогодні нарешті фінал, - каже Горовий.

У 2020 році Горовий разом із друзями почав збирати необхідні документи. Міська влада у Харкові не планувала присвоювати ім'я хлопця, де той навчався.

Українські музиканти присвятили понад 150 пісень хлопцю в проєкті "Так працює памʼять", і в лютому цього року імʼя школі таки було присвоєно.

Хто такий Даня Дідік з Харкова:

22 лютого 2015, в річницю перемоги Революції Гідності, у Харкові проходила хода на підтримку єдності України, в якій брав участь Данило. Хода почалася біля Палацу Спорту, активісти вишикувалися в колону та рушили в напрямку майдану Свободи, однак встигли пройти лише 100 метрів, коли було здійснено теракт. Стався вибух. Напередодні у кучугурі снігу було сховано протипіхотну міну з радіокерованим пристроєм.

28 грудня 2019 року Фрунзенський районний суд Харкова визнав обвинувачених у справі Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова винними у теракті, призначив покарання у вигляді довічного ув'язнення і змінив запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання. 

Організаторами заходу були Сергій Башликов, Віктор Тетюцький, Володимир Дворніков. 

Згодом чоловіків відпустили за процедурою обміну полоненими.

Хлопець ішов попереду колони, перебував поблизу епіцентру вибуху й отримав тяжку черепно-мозкову травму. Травма призвела до коми. Наступного дня, 23 лютого 2015 року, не приходячи до тями, Данило помер.

Окрім хлопчика загинуло ще три учасника мирного маршу Єдності: 

  • Микола Мельничук (18 років),
  • Вадим Рибальченко (37 років),
  • Ігор Толмачов (52 роки).

Нагадаємо, один зі скверів у Печерському районі Києва отримає назву на честь загиблого на війні Героя України - Дмитра Коцюбайла з позивним "Да Вінчі". 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах